Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на отпуск можем да търсим помощ при всеки лекар, сключил договор с НЗОК

Снимка: БТА

Ако човек е на почивка у нас и му се наложи да потърси медицинска помощ, може да отиде при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това припомнят от обществения фонд по повод началото на летните отпуски. 

На сайта на институцията има рубрика с полезна информация за правата на здравноосигурените.

Здравната каса заплаща до два прегледа за здравноосигурен, ако посети личен лекар, различен от този, при когото е записан. Пациентът плаща единствено потребителската такса от 2,90, за която трябва да получи касов бон. Лекарят може да изпише лекарства и да изпрати пациента на преглед при специалист със съответното направление, ако е нужно.

При необходимост от болнично лечение, човек се насочва към болница с направление отново от личен лекар. За престоя в лечебното заведение се заплаща такса от 5,80 лв. на ден, максимум за 10 дни в годината. 

От фонда обръщат внимание, че ако при инцидентно посещение при лекар се иска допълнително заплащане, е нужно да се изиска финансов документ. Ако човек смята, че са нарушени пациентски му права, следва да подаде жалба до районната здравна каса с приложени копия на документите за платените суми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хванаха трима кърджалийски шофьори с фалшиви документи

За използване на фалшива диплома за основно образование е образувано досъдебно производство в ОДМВР-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. Документът за придобита образователна степен е бил представен в сектор „Пътна полиция“ от 39-годишен жител на областта за издаване на свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство. При..

публикувано на 27.06.24 в 10:19

В Областната администрация - Кърджали очакват решението на МС за смяна на управителя

Днес в Областна администрация - Кърджали очакват да получат решението на Министерски съвет, с което Ресми Мурад, областен лидер на ДПС, става областен управител на Кърджали.  Припомнямe, че със същото решение от длъжността ще бъде освободен Никола Чанев.  Областният лидер на ДПС Ресми Мурад е назначен за областен управител на Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 09:42

В Кърджали, Хасково и Смолян ще бъде слънчево

Оранжев код за интензивни валежи за областите Видин, Монтана, Враца и София издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология.  За областите София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград, Пазарджик, Ловеч и Плевен издаденият код за дъжд е жълт.  В Кърджали, Хасково и Смолян ще бъде слънчево. Днес в западната половина на страната ще се..

публикувано на 27.06.24 в 08:40

Областният лидер на ДПС Ресми Мурад е назначен за областен управител на Кърджали

Министерският съвет назначи четирима областни управители - на Кърджали, Пловдив, Търговище и Хасково. Със същото правителствено решение са освободени заемащите досега тези длъжности, съобщават от пресслужбата на МС.. За областен управител на област Кърджали е назначен Ресми Мурад. По образование е финансист. Бил  е кмет на община Ардино, последно е..

публикувано на 26.06.24 в 16:52
Архив 2022

Отбелязаха Международния ден за борба с наркотиците

С информационна кампания на открито в Кърджали отбелязаха Международния ден за борба с наркотиците.Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества. Доброволци запознаха ученици и граждани с вредата от опиатите. Двадесетина ученици се трудят като доброволци в Общинския съвет и те са връзката ни с другите младежи, заяви Валентина Грудева, секретар..

публикувано на 26.06.24 в 15:43

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с тези от 2023 г.

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с резултатите от миналата година, средният резултат по български език и литература (БЕЛ) e 49,4 точки, а миналата година беше 49,44 точки или спадът е само с около 4 стотни. По БЕЛ учениците са се справили много добре със задачи, които изискват по-голяма интегралност на знанията и..

публикувано на 26.06.24 в 12:28

Проверяват жена за издръжка на малолетни деца

Проверка за неизплатени издръжки е образувана в РУ-Кирково с разпореждане на Районната прокуратура. 23-годишна жителка на общината не издължила на малолетните си деца определени по съдебен ред месечни вноски, съобщиха от ОД на МВР в Кърджали. Група „Охранителна полиция“ работи по случая с оглед на чл.183, ал.1 от Наказателния кодекс.

публикувано на 26.06.24 в 10:39