Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат цената на таксиметровия превоз в Кърджали? (обновена)

Скок в минималните и максималните цени на таксиметровите услуги от 1 януари 2025 година предлага с докладна записка пред Общинския съвет кметът на Кърджали Ерол Мюмюн. Предложението ще бъде внесено за гласуване на предстоящата юнска сесия.
„Таксиметровите услуги заемат значителен дял в транспортното обслужване на населението на град Кърджали. За 2023 г. има издадени 368 броя разрешителни за таксиметров превоз на пътници“, се казва в докладната записка на градоначалника. 
Съгласно текста на Закона, компетентността и задължението е на Общинския съвет да определи минимални и максимални цени за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на общината.
Досега жълтите коли трябваше да возят на минимални цени през деня на 40 стотинки за 1 км пробег, а през нощта за 50 стотинки на километър. Цените не можеха да превишават през деня тарифа от 0.85 лв. за 1 км пробег, а през нощта – лев за километър.
Заинтересовани таксиметрови превозвачи са поискали промяна в тарифите с основен мотив покачването на цените на горивата, разходите за поддръжка на автомобилите, поскъпването на застраховките и техническите прегледи, цената на труда както и „обстоятелството, че същите не отговарят на пазарната действителност в гр. Кърджали“, четем още в докладната записка пред местния парламент на градоначалника.
Сред мотивите на кмета за искането за повишаване на тарифите е, че „цените не са актуализирани от 2015 г. и не отговарят на пазарната действителност в гр. Кърджали, свързана с покачване на преките и непреките разходи, които са необходими за извършване на тази дейност. Целта на предлаганите промени е подобряване на конкурентната среда при извършване на таксиметрови превози на територията на община Кърджали, узаконяване на нерегламентираните плащания и повишаване ефективността на таксиметровата услуга“, се казва още в докладната записка.
Ако местният парламент гласува положително, от 1 януари догодина жълтите коли ще трябва да возят срещу минимални цени през деня, т.е. от 06:00 до 22:00 часа от 0,80 лв. на километър, а през нощта, т.е от 22:00 до 06:00 часа, за 0.90 лв. на километър. Максималната тарифа ще бъде – дневна – 1,40 лв. на километър, а нощна – 1.60 лв. на километър.
         



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отец Николай поема параклиса "Св. Архангел Михаил" в Гробищния парк в Кърджали

Отец Николай Величков е назначен за председател на Църковното настоятелство в църквата "Св. Архангел Михаил" в Гробищния парк в Кърджали, съобщи самият той в съобщението до жителите на Кърджали в профила си във фейсбук. Разпоредбата е на Пловдивския митрополит Николай. Отец Николай е изготвил график за дежурен свещеник, "който свещник да е на..

публикувано на 28.06.24 в 12:02

Времето в петък - сутринта облаци, следобед слънце

Към 10 часа сутринта в много райони на Източните Родопи облачността е значителна. На отделни места има и валежи от дъжд. Температурата в Хасково е 23 градуса, в Кърджали - 22. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрологиа за Радио Кърджали. Прогнозата за деня е за значиетелна облачност - купеста и купесто-дъждовна. Ще има и..

публикувано на 28.06.24 в 10:23
снимката е илюстративна

Късо съединение подпали сухи треви край Седловина

Сухи треви  и храсти са горели в четвъртък в района на кърджалийското село Седловина. Сигнал за пожара е подаден малко преди 9 часа, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. Екип на РСПБЗН-Кърджали потушил огъня, причинен от късо съединение. Няма материални загуби., уточниха от пресцентъра

публикувано на 28.06.24 в 10:07

Ресми Мурад поема поста областен управител на Кърджали

В сградата на областната администрация в Кърджали от 10.30 ч. ще се проведе церемония по встъпване в длъжност на новоназначения областен управител Ресми Мурад. На официалното тържество досегашният губеранатор на Кърджали Никола Чанев ще предаде символите на властта - печата и ключа на Областната управа. Ресми Мурад поема поста с решение на Министерския..

публикувано на 28.06.24 в 09:41

Започва летният сезон в Пампорово

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка. Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център Студенец...

публикувано на 28.06.24 в 09:14

В храма "Свето Успение Богородично" отслужиха панихида в памет на отец Боян Саръев

Днес в храма "Свето Успение Богородично" в квартал "Гледка" в Кърджали беше отслужена панихидата по повод 6 месеца от кончината на отец Боян Саръев. Панихидата беше отслужена от отец Кирил. Да почетет паметта на наричания "Кръстителят на Родопите" енорийски свещеник се събраха близки и приятели, тук бяха и част от децата от неделното училище към храма...

публикувано на 27.06.24 в 17:00

2 години и 4 месеца затвор за мъжа, отвлякъл жена в Смолян

Две години и четири месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, е наказанието на 46-годишния Алекси Балтаджиев от Карнобат, който отвлече със съпругата си жена в Смолян. Днес обвиненият в покушението на 45-годишна смолянчанка подписа споразумение с прокуратурата, което Окръжният съд одобри. Наказанието за престъплението е две години, но към..

публикувано на 27.06.24 в 15:30