Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак иска от Вашингтон въздушни удари срещу джихадистите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирак е отправил официална молба към Съединените щати за нанасяне на въздушни удари срещу джихадистите, които предприеха офанзива в северната част на страната. Вашингтон вече е разположил самолетоносач в Персийския залив и е изпратил морски пехотинци, които да увеличат сигурността на американското посолство в Багдад.

По-рано президентът Барак Обама заяви, че не се разглеждат варианти за военна интервенция в страната, а държавният секретар Джон Кери съобщи, че може да бъдат нанесени удари от безпилотни апарати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Камерън предупреди, че сунитите ислямисти, които воюват в Ирак, планират атака и срещу Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че сунитите ислямисти, които воюват в Ирак, планират атака и срещу Великобритания. Не съм съгласен с онези, които смятат, че това няма нищо общо с нас и че ако в центъра на Ирак се създаде някакъв вид..

публикувано на 18.06.14 в 16:38

Сунитски бойци са атакували най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Най-голямата иракска петролна рафинерия е била атакува днес от сунитски бойци, които са използвали картечници и минохвъргачки, съобщава BBC. Атаката на рафинерията "Бейджи" в Северен Ирак е започнала в ранни зори. Най-голямата петролна..

публикувано на 18.06.14 в 10:53

Шиити и сунити в Ирак призоваха за национално единство пред лицето на тероризма

Шиитски и сунитски политически лидери в Ирак призоваха за национално единство пред лицето на терористичната заплаха, съобщи "Ройтерс". Апелът беше отправен след среща при закрити врата, свикана заради насилието на религиозна основа. В срещата..

публикувано на 18.06.14 в 10:14