Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Михаил Хаджимишев

Михаил Хаджимишев е един от най-изявените български оперни режисьори в периода след Втората световна война. От 1946-а до края на 70-те години на ХХ век той прави постановки освен в Софийската опера, и във всички останали театри в страната, както и в чужбина.

Михаил Хаджимишев е роден на 19-и юни 1914-а г. в Боровец. Баща му е дипломат, а майка му - художничка, но и двамата обичат музиката и често я изпълняват сами на домашни концерти.

Висшето си образование Хаджимишев получава във Франция, но вместо право, както е предвидено, завършва Скола Канторум - Париж като възпитаник на Венсан д'Енди по теория и на Дюпре по пеене.

След завръщането си в България той продължава да учи пеене и изнася концерти, а работи активно и като музикален журналист. За известно време чете новините на английски език по Радио София. От 1946-а година се насочва към режисьорската работа.

Чуйте още подробности от биографията на Михаил Хаджимишев, както и изказвания на Петър Увалиев и на самия режисьор, съхранени в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!