Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна още пари за ракети против градушки

| обновено на 09.07.14 в 15:40
Снимка: БГНЕС

1 милион и 200 хиляди лева отпусна правителството за допълнителни количества ракети против градушки. Само през май са използвани двойно повече ракети в сравнение с предходни години. Целта е да не се допусне бедствие да унищожи селскостопанската продукция - пише в мотивите на решението.

Информацията за приближаващата буря вчера е била предадена на няколко държавни институции, обяви директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов и обясни, че институцията няма право да изстрелва ракети над населени места. Явлението, което вчера провокира градушката над София, се нарича от метеоролозите суперклетка. Развива се изключително бързо, в случая за седем-осем минути, засечено е над Драгоман, обясни Николов:

Най-високите си параметри ги постигна и започна да се изсипва градушката още от самото начало на квартал "Люлин", но технология, която да защитва населени места, поне на мен не ми е известна никъде по света. 

София никога не е била градозащитена, а информацията от радарните станции се предава в реално време към други институции. Самата Агенция няма функция да оповестява населението.

Това не е наша задача да го направим. Информация предаваме в реално време към ВВС, Ръководство въздушно движение, към Гражданска защита, към Националния институт по метеорология и хидрология. Информацията автоматично постъпва на дисплеите на другите организации.

За втори път през тази година правителството отпуска допълнително пари за противоградни ракети. Десет хиляди са изстреляни до момента при пет хиляди за цялата минала година.

Не можем да предвидим още колко ще бъдат необходими до края на сезона, тъй като все още е юли месец, посочи Николай Николов.

Територията, която е градозащитена у нас е само 17 милиона декара земеделски земи. За съжаление на териториите, които не защитаваме, градобитността е много сериозна,  каза директорът на Агенцията за борба с градушките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Агенцията за борба с градушките е на червено заради неплатени ракети

Ако до три дни Агенцията за борба с градушките не се разплати с фирмата - доставчик на противоградни ракети, дейността й ще спре, съобщи директорът Николай Николов . До момента звеното за борба с градушките е изстреляло над 9 хиляди ракети, което е..

публикувано на 26.06.14 в 16:10