Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждането в парламента на актуализацията на бюджета на държавата и на НЗОК се отлага поне с един ден

Снимка: БГНЕС
Актуализацията на бюджета на държавата и актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма да влезе за обсъждане днес в НС. То се отлага поне с един ден, след като депутатите от БСП отказаха да подкрепят предложеното от правителството. Вероятно законът ще влезе в залата в петък.

Димитър Горов
от БСП каза, че от БСП са последователни, защото са заявили, че ще подкрепят актуализациите по отношение на парите, необходими за възстановяване вложенията в Корпоративна търговска банка. Категорични сме, че всички останали предложения, които бяха направени вчера и които видяхме няколко секунди преди заседанието на комисията, не сме обсъждали. Те не представляват позицията на БСП и няма да бъдат подкрепени от нас. Ако трябва да има някаква актуализация, може да се направи актуализация на разходите на отделните министерста. Финансовият министър каза, че заложените приходи може да бъдат изпълнени, може и да не бъдат изпълнени. За нас това е твърдение, което не е от гледна точка на финансите, то е в сферата на гадаенето. Да, от НЗОК поискаха по-голяма сума, от тази, която се предвижда за актуалицазията. Но трябва да си даваме сметка, че в Здравната каса трябва да се направи режим на контрол, който да гарантира свободното разходване на средствата. За мен този подход да дадем кой колкото поиска, е несериозен. Колегите от ГЕРБ, които са привърженици на политиката Дянков да режем разходите, изведнъж, в предизборна ситуация станаха толкова сговорчиви спрямо това да се увеличават разходите в който и да е сектор.

Менда Стоянова
от ГЕРБ смята, че е нормално БСП да застане на тази позиция, защото вече са в предизборна обстановка. Искам да поздравя финансовото министерство и премиера Орешарски, които накрая на своя мандат направиха една достойна и отговорна стъпка, признавайки, че има проблем и в НЗОК, и в държавния бюджет. Има проблем в приходната част на бюджета, предложиха намаление на приходите с 500 милиона. Дадоха една по-голяма гъвкавост на следващото правителство по отношение на тавана на дълга. Таванът на дълга означава не непременно теглене на дълг, а възможност. И през следващите месеци на безвремие, които чакат държавата, няма да има парламент, ще има служебно правителство, ноември и декември е твърде късно не само за актуализация, а е късно да се реагира и да се допълни липса. Финансовото министерство има  всички разчети и щом то предлага това, значи признава, че има пролбем. Здравната каса предложи актуализация в размер на 330 милиона, без каквито и да било аргументи. Там работят хора, които знаят състоянието. Без никакви аргуманти те са намалени със сто милиона. Ние ще настояваме това да не се случи. В ситуацията, в която се намираме, това означава, че ноември и декември няма да се плаща на болниците. Няма да го допуснем.

Разговора на Веселина Миланова с Менда Стоянова и Димитър Горов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!