Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на сгради се страхуват, че ще загубят пари за саниране

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на сдруженията на собственици, които участват в проекта за енергийно обновяване на българските домове се оплакаха, че натрупаното закъснение по проекта заради бездействие на държавната администрация е вече 18 месеца.

  Има риск 62 млн. лв. по проекта за енергийно обновяване на българските домове да бъдат загубени в рамките на този програмен период. Една година остава до крайния срок по проекта, а дейностите по саниране изобщо не са започнали. Забавянето е около 18 месеца, каза Диана Димитрова.
   
  По данни на асоциацията над 400 000 лв. са парите на сдружения на собствениците, блокирани  в безлихвени сметки на КТБ. Въпреки че като оперираща по проекта банка КТБ е трябвало да отпуска нисколихвени кредити за финансиране на самоучастието, според собствениците това е ставало много трудно и повечето са теглили кредити от други банки и сега изплащат лихви за саниране на домовете си, което още не е станало.

   В сключените с регионалното ведомство споразумения министерството има права, а сдруженията на собствениците - само задължения, заявиха от асоциацията. Затова настояват да се сключи допълнителен анекс, който да разпише правата им, а фондът за жилищно обновяване да се премести от КТБ в друга банка.

Какви са опасенията им и защо - в репортажа на Таня Милушева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!