Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият екип на служебния кабинет се отчете за периода си на управление

Снимка: БГНЕС

Служебният вицепремиер Екатерина Захариева и икономическият екип на служебното правителство отчете изпълнението на приоритетите в икономическата политика на служебния кабинет. Спасяването на пари от еврофондовете и внесени проектозакони за секторни реформи, отчетоха като успех от икономическия екип.

Вицепремиерът Екатерина Захариева изтъкна как служебният кабинет е възстановил плащанията по инфраструктурни проекти от бюджета към фирми – изпълнители въпреки замразените от Брюксел пари по две оперативни програми на еврофондовете „Околна среда“ и „Регионално развитие“:

Успяхме да възстановим плащанията по тези две спрени програми още на първата седмица от работата на служебния кабинет. Ако беше продължило това неразплащане, цялата оперативна програма „Околна среда“ щеше да е в риск.

Захариева отчете като успех и прекратения договор със строителната фирма по една от отсечките на АМ „Струма“ в посока Гърция:

Изключително забавен проект и с тези действия ние считаме, че всъщност го спасяваме.

Вицепремиерът подчерта още, че служебното правителство успешно е договорило как и къде да се разпределят европарите по  програмите от следващия период до 2020-а година.

Министърът на транспорта Николина Ангелкова допълни, че няма риск от загуба на средства до края на 2014-а година. До края на 2015-а година остава да бъдат разплатени 1,4 млрд. лв. В рамките на три месеца, служебното правителство е успяло да разплати 170 млн. лв., което е 40% от всички платени средства по програмата за 2014-а година.

От 500 млн. лв. загубата на европари за екологични проекти е сведена до 150 млн., заяви министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. Тя е оптимист, че Брюксел скоро ще размрази плащанията в сектора.

Освен с компенсациите за животновъдите заради болестта „Син език“ министърът на земеделието и храните Васил Грудев подчерта намаляването на загубите по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР).

Най-много бяха въпросите към енергийния министър Васил Щонов, който заяви, че без реформа на сектора и вдигане на цената на тока, енергетиката ни я очаква фалит.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!