Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Напрежението в Гърция ще продължава да нараства до изборите на 25-и януари

Снимка: БГНЕС

Гърция вече е в криза, защото е политически нестабилна. Това си е политическа криза и по-нататъшните икономически последици ще зависят от решението, което ще бъде намерено. Очевидно се търси бързо решение, защото изборите ще бъдат на 25-и януари и може да се очаква, че напрежението ще нараства, каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за предаването "12+3".

Изборите няма да предизвикат сътресения нито в ЕП, той ще си остане със същия състав, нито въобще в еврозоната, защото тя е достатъчно силна, за да понесе гръцките проблеми. Вече 4 години еврозоната оцеля въпреки прогнозите, че Гърция или някоя друга държава ще я повлече. Но факт е, че настават отново трудни времена, защото не се знае дали СИРИЗА няма да направи опит да предоговори онова, което вече е постигнато след много трудни преговори и за което ще настояват кредиторите на Гърция да се спази, добави той.

Според него до 2020-а година българската правосъдна система ще се синхронизира с тази на ЕС: Фактът, че вече толкова години се преследва тази цел – ясно е, че тя е поставена и в някаква степен ще бъде постигната. Ние може би ще я усетим в най-голяма степен, защото ние самите сме обект на механизъм за наблюдение точно в сферата на правосъдието и на практика България е едно опитно поле за едно такова общо европейско пространство на правосъдие и вътрешен ред.

Цялото интервю на Людмила Железова със Светослав Терзиев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!