Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия повиши мерките за сигурност след атентата в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След атентата срещу френското сатирично издание „Шарли ебдо”, в Италия бяха повишени мерките за сигурност. Границата с Франция е под специално наблюдение.

Вътрешният министър Анджелино Алфано обясни, че Италия не е Франция, но мерките за сигурност изискват висока бдителност, независимо, че към страната няма конкретни заплахи. Засилена е охраната на посолствата, особено тези на САЩ, Франция и Израел, както на аерогари, гари, пристанища, институции, медии, храмове, Ватикана и на границата с Франция. Министър Алфано нарече атентаторите в Париж „зверове”, действали с голям професионализъм. Той уточни, че в Италия има  53-ма чужди бойци, не значи, че са италианци, но се знае кои са и къде са, и че се готви промяна в закона за такива лица. Премиерът Матео Ренци подчерта, че е необходимо да се вземат мерки от всяка отделна държава и от ЕС.

Папа Франциск нарече случилото се в Париж  „жестокост, на която е способен само човекът”. Той отправи молитва не само  към загиналите, но и към жестоките хора да се променят. Италианските журналисти също изразиха своето възмущение от трагедията, чрез послания на различните редакции под наслов „Ние всички сме Шарли”. Провеждат се и шествия за солидарност. Във Флоренция сложиха траурна лента на статуята на Давид на Микеланджело, която е пред кметството на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Започна бдението пред Френския културен институт в София

Журналисти и граждани се стекоха на бдение пред Френския културен институт в София в знак на солидарност към френските журналисти след трагедията в редакцията на "Шарли ебдо". Много запалени свещи, цветя и послания са оставени пред вратите на Френския..

публикувано на 08.01.15 в 18:12

Български журналисти, карикатуристи и анализатори изразиха солидарност с френските си колеги

Журналистите от БНТ почетоха паметта на загиналите си колеги от вестник „Шарли ебдо“ пред сградата на телевизията на ул. “Сан Стефано”. Директорът на Дирекция „Информация“ в БНТ Даниел Чипев посочи в интервю за предаването „Нещо повече“,..

публикувано на 08.01.15 в 17:20

Великобритания повиши мерките за сигурност след атентата в Париж

Мерките за сигурност във Великобритания бяха повишени след терористичния акт в Париж. Британският премиер Дейвид Камерън предложи помощ на френските власти. Британската полиция почете с едноминутно мълчание паметта на двамата френски полицаи,..

публикувано на 08.01.15 в 15:07

Европейският парламент насрочи извънредни дебати за тероризма

Заради атентата в Париж Европейският парламент ще проведе в понеделник в Страсбург извънредни дебати за тероризма, от Европейската комисия обявиха, че ще се включат в дискусиите. Говорителят на върховния представител за външната политика Федерика..

публикувано на 08.01.15 в 13:58

Цветя пред посолството на Франция у нас за загиналите при атентата

Пред френското посолство в София и днес граждани поднасят цветя и палят свещи в знак на съпричастност към трагичните събития. Представители на български държавни институции и на дипломатически мисии у нас оставят своите послания в книгата за..

публикувано на 08.01.15 в 12:38