Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас вярва в бързото излизане на Гърция от кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Кипър премиерът на Гърция Алексис Ципрас е на посещение в Италия. Той разговаря с министър-председателя Матео Ренци. Финансовите министри на Италия и Гърция обсъдиха въпроса за намиране изход за проблема на Атина с международните ѝ кредитори.

Бъдещето на гръцкия дълг беше обсъдено най-напред от финансовите министри на двете страни – Пиер Карло Падоан и Янис Варуфакис. Пред журналисти Варуфакис обясни, че краят на гръцката криза ще се види от месец юни. Той уточни, че това ще стане възможно чрез всеобщо споразумение, което да се приложи от първи юни тази година. В случай на единомислие веднага ще има и наличие на капитали, каза още гръцкият министър на финансите.

Колегата му Пиер Карло Падоан от своя страна изтъкна, че Италия и Гърция споделят общ интерес с определено внимание към растеж с приоритет да се гарантира устойчивостта на гръцкия дълг и създаването на нови работни места.

В същата посока се състоя и срещата между премиерите Матео Ренци и Алексис Ципрас. Ренци уточни, че двамата са различни, но споделят една и съща идея за политическа промяна.

Убеден съм, че може да се намери обща точка между европейските институции и Гърция. Давам моята максимална опора на премиера Ципрас в съвместното коопериране и сме на разположение за диалог,  където това е необходимо, обясни Ренци.

От своя страна Ципрас каза, че Европа се нуждае от политическа промяна, от икономическо и социално развитие и единство. Той вярва в бързото излизане на Гърция от кризата. Според него причината за това е в Тройката, надзираваща строгите икономии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гърция ще промени позицията си по дълга

Гръцкото правителство няма да иска отписване на гръцкия външен дълг на стойност 315 милиарда евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации. Това обясни в интервю за в. "Файненшъл таймс" финансовият министър на страната Янис..

публикувано на 03.02.15 в 18:40

Юнкер: Брюксел няма да промени правилата си, за да реши дълговата криза в Гърция

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предупреди новото гръцко правителство, че Брюксел няма да промени всичките си правила само за да разреши дълговата криза в Гърция. В сряда гръцкият премиер Алексис Ципрас ще разговаря с Юнкер по..

публикувано на 03.02.15 в 16:43

Ръст на европейските борси с оглед надежди за постигане на споразумение за дълга на Гърция

Европейските пазари на акции бележат солиден ръст в началото на днешната търговия с оглед инвеститорски надежди за разрешаване на проблема с гръцкия дълг. Повод за този оптимизъм даде интервю на гръцкия финансов министър Варуфакис за "Файнешъл..

публикувано на 03.02.15 в 12:08