Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АИКБ предлага многофондова система във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване

Снимка: Капитал

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага въвеждането на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване. Като партньори в социалния диалог, от работодателската организация предлагат още мерки в писмо до финансовия министър. 

От Асоциацията настояват още приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване да не поставят под съмнение задължителния характер на капиталовия втори стълб, включително индивидуалните партиди и начина на управление. В случай че се запази възможността за многократно прехвърляне между двата стълба, от Асоциацията предлагат преходен период, като новите норми да важат само за хората, родени в периода от 31-ви декември 1959-а до 31-ви декември 1969-а година.

Сред другите предложения на Асоциацията е работещите, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да плащат данък върху общия размер на всички свои доходи или алтернативно да избират заплата или пенсия.

По отношение на пенсионните дружества да се търсят решения за постепенно намаляване на таксите и удръжките, събирани от тях, и приемането на прецизни дефиниции, отнасящи се до свързаността и сделките между свързани лица в пенсионноосигурителната система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нови промени при изплащане на пенсиите за инвалидност

Една от промените в Кодекса за социално осигуряване, направени с приемането на Бюджета за държавно общество осигуряване за 2015 година, касае добавката за инвалидност , която се изплаща на лицата над 16-годишна възраст с повече от 71% намалена..

публикувано на 12.01.15 в 17:34

Темата за пенсионните фондове се нуждае от пълно осветляване

Депутати от БСП, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.поискаха с ъздаването на временна анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях.  От ГЕРБ засега са против..

публикувано на 06.02.15 в 15:33

Надали ще има отлив от частните пенсионни фондове към НОИ

Частните пенсионни фондове предложиха да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на хората, родени след 1959 г.. Дружествата настояват за  промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за..

публикувано на 04.02.15 в 16:43
Владислав Горанов

Горанов: Пенсионните фондове са против правото за многократен избор

Частните пенсионни фондове не приемат осигурените да имат многократно право на избор къде да постъпват вноските за втора пенсия. Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов обаче са категорични, че хората трябва да избират и..

обновено на 03.02.15 в 18:08