Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надали ще има отлив от частните пенсионни фондове към НОИ

Частните пенсионни фондове предложиха да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на хората, родени след 1959 г.. Дружествата настояват за  промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за втората пенсия. Според тях формулата от 2002 г. не работи и според дружествата коефициентът на допълване вече трябва да е не е 28%, а 17%".

Финансовият министър предложи нови промени на приетите в края на миналата година изменения в Кодекса за социално осигуряване. Според тях парите от индивидуалните партиди на хората, които пожелаят да се преместят от частните дружества в НОИ, ще постъпват в Сребърния фонд, а не в института. 

Там обаче няма да има индивидуални партиди и няма да има доходност на средствата. Ако човек пожелае да се върне отново в капиталовия стълб, ще получи толкова, колкото е внесъл в Сребърния фонд. Прехвърлянето ще може да се случва веднъж годишно и до пет години преди пенсионната възраст. Горанов обаче припомни, че по закон е предвидено след 2019 г. парите в Сребърния фонд от индивидуалните партиди могат да се използват за покриване на дефицита в НОИ за пенсии.

С това решение беше избегнато най-лошото - пълзящата национализация на частни спестявания. Тя няма да се случи, коментира за Радио Пловдив Красен Станчев, председател на УС на ИПИ. 

Според него обаче решение на проблемите на НОИ все още няма, защото при дефицит от 2 милиарда лева, постъпления от 3 - 4 милиона лева на година не могат да решат нищо. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна