Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: При по-малък дефицит може да вземем 6 млрд. евро заем

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС


Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че ако бъде намален дефицитът повече от очакваното, може да се поеме дълг от 6 милиарда евро. Намаляването на дефицита обаче може да дойде единствено чрез по-добро събиране на приходите, защото разходите са фиксирани, обясни Горанов.
Тези 8 милиарда евро могат да бъдат намалени до 6 милиарда евро, ако оттук занапред балансираме бюджета за 2015 година и балансираме следващите бюджети за 2017 и финансовият министър на България ще е първият, който ще настоява затова, само че дефицитите не са причина, а те са следствие от политиката по отношение на събираемостта, политиката по отношение на данъчната тежест и политиката по отношение на разходите.
Владислав Горанов препрати въпросите за проблемите в коалицията заради новия дълг към вицепремиера Румяна Бъчварова.
Непопулярните решения изтощават което и да било управление, но ако част от нашите партньори са очаквали, че участвайки или подкрепяйки управление, има само позитиви, това е политически наивитет. Всяко едно управление, особено в криза, което изисква непопулярни решения и подобряване финансовото състояние на държавата, изисква взимането на определени решения и желанието на определени реформи и нито една реформа, свързана с подобряване на ефективността на разходите, няма как да бъде приета безрезервно от българското общество. Ясно е, че Борисов и неговият екип заедно с партньорите, които подкрепят правителството, се заеха с нелеката задача да управляват държавата в момент, в който социалният експеримент приключи с гръм и трясък с огромни задължения и фалирали банки, да не влизаме в тази патетика, която по-отива на професионалните политици.
В  момента пазарите оценяват стабилността на страната ни и можем да вземем доста по-евтин дълг от този, който ще рефинансираме, каза още Владислав Горанов. По думите му България няма правен ангажимет да поеме нов дълг, въпреки че е сключен договорът с четирите банки за посредничество. Горанов допълни, че са платени адвокатски хонорари за договора, които са много по-малки като суми от обезщетенията, които страната ни е длъжна да плаща при осъдителните дела срещу нея. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Борисов намекна за оставка, ако парламентът не одобри заема за 16 млрд. лева

Министър-председателят Бойко Борисов намекна за оставка, ако парламентът не приеме предложението за нов външен заем от 16 милиарда лева: Да видим, ако не приемат дълга... Ако не го приемат, 6 милиарда до края на годината, ако ми покажат откъде да ги..

обновено на 18.02.15 в 14:56