Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР не потвърди, но и не отрече подслушване на български дипломати в Македония

Снимка: БГНЕС

От министерството на външните работи отказаха да потвърдят или отрекат твърденията на опозицията в Македония, че тайните служби в западната ни съседка са подслушвали български дипломати. 

В писмено съобщение говорителят на министерството на външните работи Бетина Жотева се позова на международно установената дипломатическа практика да не се коментират публично въпроси от такъв характер. Повод за реакцията на интернет страницата на МВнР станаха твърденията на лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев в интервю за българската агенция "Фокус", където той обяви, че е връчил записи от подслушани телефонни разговори на дипломати в посолството на България в Скопие.

В същото време говорителят на МВнР изрази принципно сериозната загриженост на България от вътрешнополитическата криза в република Македония, породена от разкритията за нарушаване на човешките права и масови подслушвания на разговори, включително на дипломати от трети страни.

Македонското правителство на премиера Никола Груевски отрича обвиненията.

Необходимо в независимо, цялостно и прозрачно разследване на изнесените факти, пише още в изявлението на говорителя на българското министерство на въшните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина

Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина. Повод за жалбата в Софийския административен съд стана заповед на временно управляващия агенцията, която лиши Българския културен клуб в Скопие от..

публикувано на 06.03.15 в 08:38

Българи от Македония написаха писмо до Бойко Борисов

Българският културен клуб в Скопие написа писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовава да отстрани нередностите в дейността на Държавната агенция за българите в чужбина. Отправен е апел за отстраняване на допуснатите нередности и за решително..

публикувано на 18.02.15 в 09:51
Министър Даниел Митов се срещна с  посланика на Македония Благой Ханджиски за договаряне на стъпки за развитие на сътрудничеството между двете страни.

Позицията на България за европейската перспектива на Македония остава непроменена

Първите дни на новата 2015 г. дадоха основание за очакване на някакъв развой в двустранните отношения на България с Македония. Премиерът Бойко Борисов бе запитан в парламента за политиката спрямо тази съседна страна. Последва среща на външния министър..

публикувано на 26.01.15 в 14:15

Борисов: България подкрепя Македония за интеграция в ЕС и НАТО

По време на парламенарния контрол Премиерът Б. Борисов заяви, че  България подкрепя Македония за интеграция в ЕС и НАТО. Политиката на правителството, провеждана спрямо Македония остава непроменена и последователна, заяви в Народното събрание премиерът..

публикувано на 16.01.15 в 11:51