Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Спирането на "Южен поток" беше под натиск по две линии

Снимка: БГНЕС
Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов каза в предаването "Неделя 150", че парламентарната група на социалистите се опасява от маневрите, които се извършват в съдебната власт. Според него промяната в структурата на Висшия съдебен съвет няма да подобри състоянието на съдебната власт.

Според мен трябва да се търсят практически промени в законодателството. /.../ Съзирам опит за известен натиск върху магистратите.

На въпрос за това каква е визията му за предстоящите местни избори, Янаки Стоилов отговори:

БСП е първата партия, която обяви своята политика чрез стандартите за лява политика в местната власт. /.../ От там нататък отделните кандидати ще я развият и конкретизират. /.../ Мисля, че е важно навсякъде, където имаме свои организации, да бъдат издигнати наши кандидати. В някои от случаите може да се достигне партньорство, а за листите за общински съветници преобладаващо ще са хора от БСП и нашите партньори. /.../ Ако има някъде причини за отклонение от това правило, те трябва да бъдат обсъдени с Националния предизборен щаб. /.../ Трябва да се стремим и очаквам от нашите привърженици да постигнем по-голяма подкрепа от тази, която имахме на последните парламентарни избори.

На въпрос защо бившият премиер Пламен Орешарски спря проекта за газопровода "Южен поток", Янаки Стоилов призна:

Това беше комбиниран натиск, който идваше по две линии. От Европейската комисия и от американските сенатори, дошли тук на 9-и юни 2014-а година. Тогава бяха замразени средствата за България по европейското финансиране на някои от програмите. Това не беше според мен случаен факт и този натиск върху България беше толкова голям, тъй като на България беше отредена ключовата роля на първа разпределителна държава в "Южен поток", който сега се трансформира в "Турски поток". В него водещата роля е отредена на Турция. Останалите държави по някакъв начин реорганизираха своето участие и България се оказа най-потърпевшата. /.../ Нашето кръстопътно, средищно положение се превръща в своеобразно кръгово кръстовище, в чийто център няма нищо. /.../ Европейската комисия действаше в някаква степен непоследователно.

По повод утрешното заседание на КСНС при президента Янаки Стоилов каза: 

На преден план трябва да бъдат икономическите и социалните въпроси и темата за модернизацията и превъоръжаване на армията да бъде вписана в един такъв контекст.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Янаки Стоилов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!