Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас настоява Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил на всички свои колеги от еврозоната писма, в които настоява Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина. Ципрас изразява надежда на положителен отговор от страна на министрите на финансите от еврозоната.

От правителството в Атина съобщиха, че не е прекъсната връзката между премиера Ципрас и ръководителите на европейските институции. Последва информация на говорителя на правителството, че Атина очаква решение на лидерите на европейските страни по искането да се продължи с един месец програмата за помощ към Гърция. Отговор все още няма, а остава само ден до крайния срок за изплащане на вноските по заема.

Банкоматите в страната вече работят. Ограничение за чужденците няма, съобщиха отново от министерството по туризма.

Няма риск и за ритмичното подаване на бензин в бензиностанциите.

Тази вечер отново ще има демонстрации срещу искането на кредиторите за по-високи данъци в туризма и хранителните продукти.

От бизнес камарата на Гърция искат спешна среща с премиера, на когото вече изпратиха декларация, че правителството трябва да постигне споразумение в рамките на еврозоната.

В анкети днес за гръцките медии жителите, особено на островите, споделят, че са уморени от пет години на рецесия, висока безработица, а сега са притеснени от повишаване на данъците в туризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ангела Меркел: Провал на еврото ще е провал на Европа

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че провалът на еврото е провал на Европа и призова за намиране на компромис по гръцката дългова криза. В реч по повод 70-ата годишнина от основаването на ръководения от нея Християндемократически съюз..

обновено на 29.06.15 в 16:56
Жан-Клод Юнкер

Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция

Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция. Днес нямаше отстъпление по условията поставени на Атина за реформи, които правителството отказва да приеме. Председателите на Еврокомисията и Европейския парламент..

обновено на 29.06.15 в 18:03

Франция и Испания се надяват на споразумение по гръцката криза

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че гръцкият референдум по предложенията на международните кредитори е суверенен избор на гръцкия народ дали да напусне еврозоната. Оланд подчерта, че Гърция е демократична държава и хората имат право да решат..

обновено на 29.06.15 в 13:40