Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция започна гласуването на референдума, който се очаква да определи бъдещето на страната

Снимка: Дневник

Започна референдумът в Гърция. Избирателите трябва да изразят с "Да" или "Не" мнението си, дали приемат предложението на кредиторите по условията за отпускане на нови средства. Това е първото допитване в последните 41 години в Гърция и текстът на въпроса от 74 думи е твърде объркващ, смятат избирателите.

Обявяването на референдума от премиера Ципрас предизвика бурни реакции, както в страната, така и в Европа. Правителството смята, че на базата на вота, ако гърците отхвърлят с "Не" последните предложения, преговорите с кредиторите могат да постигнат облекчени условия по дълга и мерките. От Европейския съюз, както и от гръцката опозиция, са убедени, че подкрепата на реформите ще осигури оставането на Гърция в Еврозоната.

Затворени банки и слухове за орязване на влоговете, които правителството отрече, несъмнено ще окажат влияние върху днешния вот на гърците.

Социологическите агенции не могат да предвидят резултата от референдума.В рамките на статистическата грешка се движи разликата. До 19 часа тази вечер ще са отворени секциите и е трудно да се предположи, избирателната активност на гърците и то в период на отпуски.

Взети са всички мерки по опазване на реда.

За да се засили участието на гърците днес са намалени цените на влакове и автобуси, а движението по магистралите е безплатно. Не се забелязва и напрежение сред туристите, които пристигат, въпреки затрудненията от затворените банки.

В звуковия файл може да чуете повече по темата от разговора на водещата на предаването "Неделя 150" - Лили Маринкова с кореспондента на БНР в Гърция - Катя Пеева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!