Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент пред ключово гласуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент е пред ключово гласуване. Гръцките депутати днес ще гласуват внесените от правителството нови предложения за споразумeние с кредиторите. Премиерът Ципрас цели вотът да покаже политическа воля за реформи.

Пред парламентарната група на СИРИЗА, част от която настоява за излизане от еврозоната, Ципрас заяви: Или продължаваме всички заедно, или напускаме всички.

Правителството предлага на кредиторите реформи, които включват и орязване на пенсии, както и премахване на по-ниското данъчно облагане за островите. Това са ключови моменти в протеста на депутатите от Лявата платформа на СИРИЗА, които вероятно няма да подкрепят програмата с мерки. 

Отрицателен вот се очаква и от коалиционния партньор – "Независими гърци". Лидерите на три опозиционни партии вече заявиха, че ще подкрепят гръцкия план за споразумение, но изразиха недоверие, че реформите могат да се приложат от правителството. "Златна зора" и Комунистическата партия ще гласуват, както на референдума, с "не".

Тази вечер отново се организират два митинга. Единият на тези, които казват "да" на Европа, и другият – за "не" за мерките на икономии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!