Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Направихме значителни отстъпки за полицаите от първоначалния вариант

Снимка: БГНЕС

Правителството е направило значителни отстъпки за полицейските служители от първоначалният вариант, увери в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов: 
В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които  са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават. Измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. В този смисъл смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната. Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак, независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата
Целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност, подчерта Горанов. Разчетите сочат, че ще се спестят 40 милиона лева в дългосрочен план:
Ако се направи отстъплението за 20-те заплати, тоест те да важат само за новите, на практика няма да доведе до фискален ефект, тоест отстъплението от това да се приложи веднага намалението на броя на заплатите означава, че от тази мярка фискален ефект няма да се очаква в краткосрочен план, тя ще произвежда ефект през годините, може би в следващите 10, 15 години, когато постепенно сегашните служители от системата на силовите ведомства се пенсионират или напуснат и на тяхно място влезнат нови такива, за които важат по-ниските размери на възнагражденията при пенсиониране. Това, което може да се направи като оценка, ако приемем, че приблизително 2 милиарда са разходите за заплати в тези ведомства, двата процента ръст на година, може лесно да бъде оценен на около 40 милиона.

Силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът, който отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен, посочи Горанов. По думите му категоризацията няма да се отрази върху заплащането, тъй като тя касае размера на осигурителните вноски, които се внасят за тях.

Хората, които не работят на терен, не са изложени на риск, адиминстрация  и хора, които нямат пряка връзка с реалната полицейска работа на улицата, съвсем нормално е да работят при трета категория труд, така както работят администрациите на всички други органи на държавна власт.

О
тносно изказването на премиера Бойко Борисов, че олигарси стоят зад полицейския протест, министър Горанов отговори:

Нямам данни за това. Факт е, че в първия ден имаше спонтанност на тези прояви, в следващите дни се наблюдава една организация, която ако се твърди, че не идва от синдикатите на полицейските служители, тогава трябва да идва от някъде другаде. Нямам подозрение, че идва от политическите сили.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!