Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече контрол и по-високи глоби за нередовните шофьори през зимата

Снимка: Радио Шумен

Повече контрол, но и по-високи глоби за нередовните шофьори по заснежените пътища - това очаква и пътните фирми, и превозните средства – българските, и особено транзитните и техните водачи, ако създават затруднение за движение на останалите.

Въвеждане на неподлежащи на обжалване санкции до 150 лева за водачите на товарни автомобили, които не се движат с подходящи за зимните условия гуми и не спазват правилата за движение по пътищата, предлагат от Пътната агенция. Сега налаганите глоби масово се обжалват и събираемостта е изключително ниска.

Въведена е информационната система, която ще предоставя данни за затворени пътища и дали те се почистват. Сигнали за проблеми и актуална информация за състоянието на пътищата може да подава всеки от нас в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура", който работи 24 часа. Телефонът е 0700 130 20, а при необходимост се подават сигнали и на телефон 112. 

Срокът за дооборудване на техниката на пътноподдържащите фирми, които не са привели в готовност машините си, изтича утре, напомни управителят на Пътната агенция Лазар Лазаров.

От АПИ разчитат на контрола върху изпълнението на ангажиментите на отговорните за поддържането на републиканската пътна мрежа фирми. Осигурени са 60 млн. лева за тази зима, което е с 4 млн. лева повече от предходната година. От санкции за неизпълнени ангажименти миналата година са били събрани между 350 и 400 хиляди лева.

От 1-ви ноември действа междуведомственият координационен щаб. В страната са обособени 320 точки, където ще има съсредоточена техника за почистване след снеговалеж. Предвид прогнозата за времето, 6 часа преди да завали, машините трябва да бъдат изведени от опорните пунктове и да чакат на пътя.

Още за пътните проблеми на прага на предстоящата зима чуйте в звуковия файл в репортажа на Таня Милушева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!