Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски отчете интерес към инвестиции в Северозападна България

| обновено на 30.11.15 в 13:55
Снимка: БГНЕС

Значително повишаване на инвестиционния интерес към Северозападния регион в рамките на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", отчете министърът на икономиката Божидар Лукарски.

152 проекта са постъпили по процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия, като 63 от тях ще бъдат финансирани.

До края на тази година оперативната програма ще финансира 202 проекта на стойност 116 млн. лв.  Общо 844 проекта са набрани в първия период на процедурата за подобряване на производствения капацитет на стойност 436 милиона лева.

От Министерството отчитат огромен интерес към възможностите на програмата като проектите, преминали успешно през оценката, но за които не достигат финансиране, са близо 500. Те обаче ще са в списък с резервни предложения, посочи министър Лукарски.

С цел да удовлетворим нуждите на бизнеса, а и ефективните проекти, управляващият орган търси възможността за увеличаване на бюджета на процедурата с приблизително, 100 милиона лева. В случай, че бъде взето такова решение ще могат допълнително да бъдат финансирани поне още около 200 броя проектни предложения.

Договорите за финансиране по одобрените проекти ще бъдат подписани до Рождество Христово, съобщи министърът на икономиката. Най-много са заявените проекти в сферата на металургичното производство, производството на пластмасови и каучукови изделия, на храни и на мебели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!