Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2016 година

| обновено на 28.01.16 в 14:43
Снимка: Ивайло Михайлов

Без гласовете на БСП, АБВ и социалдемократите Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2016 година. Той ще бъде в размер на милиард и 260 милиона лева. Общо са гласували 59 общински съветници, 47 бяха "за", 10 "против" и двама се въздържаха. Обсъждането на бюджета в зала продължи три часа и половина.

За капиталова програма са предвидени 421 милиона лева, от които по оперативни програми осигурените средства са 195 милиона. Заложените собствени приходи са в размер на близо 590 милиона лева, със седем милиона повече от миналата година. Бюджетът е реалистичен, посочи кметът Йорданка Фандъкова:

Най-големият проект през тази година безспорно ще бъде изграждането на третата линия на метрото. Това са нови 12 станции, които ще започнат до края на годината, в момента започнахме изграждането на 7, за тях сме заложили 200 милиона лева, от които 20 милиона са от бюджета на общината, останалите 180 са по ОП „Транспорт“ и държавното съфинансиране.

Увеличаваме и средствата за вътрешноквартални улици с над 10 милиона лева. Продължаваме и с реконструкцията на паркове. Освен довършването на парка на НДК, залагаме изграждането на осветлението в части от Южния и Западен парк.

Продължаваме и инвестициите в образование, и то зелени инвестиции. Освен строителството на нови детски градини, залагаме и енергийна ефективност в над 30 училища и детски градини.

Смятам, че това е бюджет, който ще ни позволи да продължим активната работа, да променяме условията, в които живеем всички ние и да се опитаме да привличаме повече инвеститори и повече туристи, заяви още Фандъкова.

Този бюджет обаче не удовлетворява вижданията за развитие на София на общинските съветници от БСП. Калоян Паргов критикува приетия бюджет:

Тези 260 милиона са за издръжка на цялата система в Столична община - и здравеопазване, и образование, и зелени системи, и заплати на администрацията. Фактически само 150 - 200 милиона ще бъде въздействието, което Столична община ще има върху околната среда и заобикалящия ни свят в София, което е крайно недостатъчно и то, защото тлъстата плънка в лицето на еврофондовете отсъства тази година, поради лошото планиране на правителството за миналата година. Затова 2016-а ще е нулева и видимо всички ще я усетим на гърба си.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!