Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна срещата на Ципрас с протестиращите фермери в Атина

| обновено на 22.02.16 в 17:07
Снимка: Катя Пеева

На срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с представители на протестните фермерски блокади, която започна в 12 ч.,  се решава изходът от продължилите вече месец блокади по пътища и граници. 

Фермерите избраха свои представители за срещата с премиера, но имаше разногласия, тъй като на места земеделците устояват позицията – първо оттегляне на проектозакона и после преговори. На това мнение бяха и тези, които са на блокадата на Промахон, но те смекчиха позицията си и се присъединиха към поканата за диалог.

Фермерите очакват изпълнение на основна част от исканията им, промени и облекчения в данъчното облагане, както и специален статут при пенсиониране. Министърът на аграрното развитие заяви днес, че предложенията на премиера Ципрас вероятно ще доведат да споразумение с фермерите.

Като израз на добра воля повечето блокади смекчиха режима на затваряне на пътища, но нито един трактор не е оттеглен в очакване на резултата от преговорите. Министърът на вътрешните работи предупреди, че може да има санкции от страна на Европейския съд за затворените граници.

За свалянето на българската контраблокада информират всички гръцки медии.

Ципрас реално не може да вземе решение без въпросите да бъдат обсъдени в парламента и да последва гласуване, коментира за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева. В Гърция се усеща умора от блокадите и фермерите не искат да настройват всички срещу себе си, допълни тя. Фермерите в различните региони на Гърция имат различни искания и не са единни по всички въпроси, уточни Пеева, която очаква сваляне на блокадите в близките 2-3 дни. Правителството няма много възможности за маневри в днешната среща, защото проектозаконът е съгласуван с кредиторите, уточни Пеева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!