Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова стачка парализира Гърция

Гърците са недоволни от неспособността на правителството да прехвърли мигрантите от Идомени и Пирея в лагери

| обновено на 07.04.16 в 13:31
Снимка: БГНЕС
Гърците са недоволни от неспособността на правителството да прехвърли мигрантите от Идомени и Пирея в лагери. Страната отново е парализирана от 24-часова стачка на държавните служители.

Започнаха масови демонстрации на държавните служители срещу промените в осигурителната система и данъчното облагане. Според синдикатите, които организираха стачката, новите мерки тласкат работещите към нищета и принуждават младите хора да напускат страната. Опозицията обвинява правителството на СИРИЗА,че налага мерки, непосилни за гърците, след 6 години на рецесия в икономиката.

Стачката блокира напълно въздушния транспорт от и към Гърция след включването на авиодиспечерите в нея. Моряците пък затвориха всички пристанища, а железничарите не допуснаха да потегли нито един влак. Затворени са общинските и данъчните служби, държавните болници приемат само спешни случаи. В протестите участват и работещи в частния сектор - адвокати, учители и университетски преподаватели, както и журналистите от частните медии.

Блокираните пристанища спряха и процедурата по връщане на мигранти в Турция. Властите съобщиха, че утре ще бъде изпратена нова група от бежанците, които сега са на островите Лесбос и Хиос. Напрежение има и на пристанище Пирея.

В Идомени мигрантите продължават да поставят палатки на железопътната линия Солун-Скопие, като протестират и със седяща стачка на пътя към македонската граница.

Една политическа криза сега твърде много би усложнила икономическата криза, коментира кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Наслагват се икономическата и бежанската криза, а това води до буксуване на реформите. Според проучванията, правителството не успява да се справи с тези две кризи. Ако премиерът си позволи за 12-ти път през последните шест години да отреже дори едно евро от пенсиите, вече се смята, че това правителство няма да издържи, каза още Пеева.

Още по темата - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!