Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Солун започна строежът на Трансадриатическия газопровод

Снимка: БГНЕС

Днес официално започна строежът на Трансадриатическия газопровод, който ще доставя природен газ за Европа от Каспийския регион. България е част от проекта с интерконекторна връзка, която гарантира редовно трансфер на азерски газ на конкурентни цени.

С официална церемония на пристанище Солун беше поставено началото на изграждане на Трансадриатическия газопровод за трансфер на природен газ от Азербайджан към Европа. ТАП е част от Южния газов коридор, един от десетте най-големи енергийни проекта в света. Премиерът Алексис Ципрас посочи значението на проекта като част от европейската стратегия.

Трансадриатическият газопровод ТАП е проект, който е израз на общата европейска стратегия за осигуряване на различни източници и маршрути на природен газ. Това не е само акцент на гръцката енергийна стратегия, но и мост за енергийно сътрудничество със страните от региона, каза Ципрас.

Трасето на газопровода не минава през България, но страната ни ще се свързва с интерконектор, по който ще се осигури природен газ.

Енергийните министри на България и Гърция обсъдиха в Солун развитието на проекта за интерконектора, както и терминала за втечнен газ при Александруполи. Министър Петкова подчерта, че изграждането на междусистемната връзка гарантира конкурентни цени и конкурентноспособна икономика.

Двата проекта на газопровода и интерконектора се развиват заедно и са свързани. Сигурни количества газ се очакват от 2020 година от находището "Шах Дениз", което ще осигурява до 10 милиарда кубически метра синьо гориво на година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дават ход на проекта за Трансадриатически газопровод

С официална церемония в Солун днес ще бъде даден ход на проекта за Трансадриатически газопровод, който ще осигури синьо гориво от Каспийския регион за Европа. България също ще може да се възползва от разнообразяването на енергийните източници чрез..

публикувано на 17.05.16 в 08:07

Започва изграждането на трасето на Трансадриатическия газопровод през Гърция и Албания до Западна Европа

Започва изграждането на трасето на Трансадриатическия газопровод за транфер на азерски газ през Гърция и Албания до Западна Европа. След 13 години на преговори, анализи и оценки за първи път се изгражда газопровод, който няма да пренася руски газ...

публикувано на 13.05.16 в 11:53

ЕК разреши строежа на газопровод през Гърция за пренос на гориво от Азербайджан

Европейската комисия разреши днес да бъде построена гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод (ТАП), който е част от Южния газов коридор. С това разрешение става възможно строежът да приключи до 2020 г., като по този начин за Европа да бъде..

публикувано на 03.03.16 в 15:36