Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: ЕС е единствената рецепта за мир в Европа и съм сигурен, че референдумът във Великобритания ще бъде успешен

| обновено на 22.06.16 в 20:49
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с президента на Германия Йоахим Гаук, който е на посещение в страната. По време на срещата между държавните глави бяха разменени висши държавни отличия.

Плевнелиев подчерта, че Германия е стратегически партньор на Европейския съюз и НАТО, а посещението на президента Йоахим Гаук е от историческо значение и бележи нов етап в развитието на отношенията между двете държави:

Германия е най-големият пазар за България, нашият най-важен търговски партньор и стратегически инвеститор, а икономическите връзки между двете държави разцъфтяват.

Като приятелско определи посещението си у нас германският президент Йоахим Гаук. Той подчерта значението на германските инвестиции в България. Гаук отбеляза и напредък в осъществяването на правосъдната реформа у нас и потвърди готовността на Германия да продължи да подпомага страната ни в този процес.

Плевнелиев и Гаук обсъдиха и въпроси от дневния ред на Европейския съюз. Българският президент коментира предстоящия референдум във Великобритания:

Аз съм сигурен, че в този решителен момент всеки ще си зададе въпроса, че се взима историческо решение и това историческо решение носи със себе си своите последствия. Сигурен съм, че всички в Обединеното кралство си дават сметка и дано си дават сметка какво е ЕС. ЕС е единствената рецепта за мир в Европа и съм сигурен, че референдумът във Великобритания ще бъде успешен и ще даде тази нова доза доверие на всички нас, за да може този уникален проект за мир в Европа и по света да продължи и да помага на всяка една от нациите.

Президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че не очаква референдумът във Великобритания да увеличи антиевропейските настроения на стария континент:

Няма да дам по-нататъшни съвети. Вие обаче поставихте интересен въпрос - дали смятам, че антиевропейското настроение нараства. Нека да чакам първо какъв ще бъде резултатът от референдума. Не смятам, че ще стигне до значителен растеж на антиевропейски настроения, напротив, аз по-скоро очаквам едно нарастване на европейското съзнание.
 
Взаимното доверие и високото ниво на политическия диалог на всички равнища имат благоприятно отношение върху развитието на икономическите връзки между България и Германия. Това констатираха по-късно на среща премиерът Бойко Борисов и германският президент Йоахим Гаук. Борисов е подчертал, че усилията на правителството са фокусирани върху осигуряването на необходимата политическа и икономическа стабилност, добри условия за бизнес и още по-силно сътрудничество с немските инвеститори във водещи отрасли на промишлеността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!