Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Рашидов откриват обновения Драматичен театър в Пловдив

| обновено на 23.06.16 в 15:14

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще прережат лентата  в 18,30 ч. тази вечер на обновената сцена на Драматичния театър в Пловдив. На Камен Донев се пада честта да играе първи на сцената своя моноспектакъл „За всеобщата просвета“.

Снимка

На 22 август 2013 г. пожар унищожи сцената на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. При инцидента нямаше пострадали, но бяха нанесени големи поражения на голямата сцена и фоайето на Драмата. Голямата сцена тогава изгоря напълно, седалките също, а таванът и фоайето бяха опушени със сажди.

Сумата от 200 хиляди лева, одобрена тогава от застрахователите и изплатена през ноември същата година, се оказа съвсем недостатъчна за възстановяването на залата. През март, тази година правителството в лицето на Министерството на културата отпусна още средства за завършването на ремонта. Така за напълно обновената сграда бяха похарчени над 4 млн. лева и след 3-годишна Одисея обновената сцена най-сетне беше завършена. Така Пловдивският театър притежава вече най-модерната театрална зала в България – изтъква директорът Кръстю Кръстев.

Подновени са напълно ВиК и електроинсталациите, които са монтирани по последните европейски стандарти. Внедрена е модерни климатична, аудио и осветителна техника. Изчистен е златният варак по тавана и е възстановен големият красив полиелей на залата. Създадено е и ново пространство, наречено медиатека, която ще съдържа дигитален архив на театъра, а двете ложи на балкона са обособени като ВИП зони. През септември ще бъде открито и ново артпространство – малка зала за пърформанси с адресат към младата аудитория.

Снимка








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!