Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от Ница е имал съучастници

Снимка: БТА

Френската полиция продължава да разпитва шест лица, задържани във връзка с разследването на атентата в Ница в четвъртък, при който загинаха 84 души, а десетки бяха ранени. От разследването на телефонните връзки на нападателя е било установено, че той е имал съучастници.

Терористичният акт в Ница е бил предварително обмислен и подготвен, както личи от разследването. Мъж и жена с албанско гражданство, които бяха арестувани сутринта, са осигурили оръжието, с което нападателят е стрелял по време на атаката. Според вестник "Нис матен" и телевизия БФМ полицията се е натъкнала на есемеси, в които нападателят споменава за набавен материал и иска допълнителни оръжия. Разкрито е също, че в навечерието на атентата той е продал автомобила си и е опразнил банковата си сметка. Охранителните камери са засекли предварителния му оглед на мястото на атаката със специално наетия камион.

Досега полицията е разпитала стотина свидетели, някои от които са забелязали религиозния му уклон напоследък. Според един от задържаните Мохамед Булел се е радикализирал за много кратко време.

Днес бившата му съпруга беше освободена от ареста без обвинения.

В неделния ден в цялата страна французите отдават почит на жертвите - на митинги, църковни служби и фестивали. 18 от ранените в атаката са още с опасност за живота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

След трагедията в Ница тероризмът се превръща в основен проблем за Франция, заяви френският премиер

Атентатът в Ница показва, че борбата срещу тероризма се превръща в основен проблем за Франция, каза френският премиер Манюел Валс в интервю за в. "Журнал дю диманш", цитирано от ТАСС. "Съвсем явно е, че настъпи нова епоха. Терористичната заплаха днес..

публикувано на 17.07.16 в 13:42
Манюел Валс

Валс: Атентаторът от Ница е бил радикализиран наскоро

Как Мохамед Лахауеж Булел се е превърнал в терорист? Два дена след кървавата атака в Ница полицията се опитва да изясни профила на нападателя. Двама души от обкръжението му, мъж и жена, са задържани за разпит, други петима, арестувани по-рано, са още в..

обновено на 17.07.16 в 12:03

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Ница

"Ислямска държава" е поела отговорност за нападението в Ница в четвъртък, при което загинаха 84 души, а десетки бяха ранени. Шофьорът-убиец, връхлетял с камиона си върху тълпата в Ница, е "войн на Ислямска държава"  - това обявиха 30 часа след атаката два..

публикувано на 16.07.16 в 14:49

Във Франция започва тридневен национален траур за 84-те жертви на нападението в Ница

Във Франция започва тридневен национален траур за 84-те жертви на нападението в Ница по време на националния празник. Днес френският президент Франсоа Оланд отново свика заседание на съвета за отбрана във връзка с мерките за сигурност в страната...

публикувано на 16.07.16 в 13:13