Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: "Щитът на Ефрат" не означава турска намеса във войната в Сирия

| обновено на 29.08.16 в 18:25
Снимка: БГНЕС

Шести ден продължава операцията на турската армия под кодовото название "Щитът на Ефрат" срещу цели на терористичната групировка "Ислямска държава" в Северна Сирия и прочистването на град Джараблус.

В същото време турската артилерия е нанесла 57 удара срещу цели на кюрдските отряди за национална отбрана, които цели да изтласка на изток от реката Ефрат. Това практически означава да се попречи на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористични групировки в движение, да установят контрол върху целия коридор през Сирия, простиращ се от Ирак до Средиземно море, посочи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Ако това се случи, ще означава, че Сирия е разпокъсана, подчерта той, като допълни, че Турция не е във война чрез своето нахлуване в Сирия и няма намерение да се превърне в постоянна сила там.

От своя страна, турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини кюрдските милиции в етническо прочистване на заеманите от тях територии. В местата, където са се преместили, изселват всички – в това число и кюрди – които не мислят като тях, каза ръководителят на турската дипломация. Според Чавушоглу населението на териториите около град Манбидж на запад от Ефрат, който е под контрола на сирийските кюрди от Отрядите за национална отбрана, е предимно арабско.

Цел на кюрдските милиции не е да върнат по домовете им това население, което се е изселило от региона по времето, когато той е под управлението на "Ислямска държава". Те трябва да преминат източно от Ефрат възможно най-скоро. Докато не го направят ще бъдат мишена на ударите на турската армия, подчерта Чавушоглу.

В същото време турските власти съобщиха, че в неделя турските сили са убили 25 кюрдски бойци по време на операцията си в Сирия. Базираният във Великобритания Сирийски център за човешки права заяви, че убитите са най-малко 40 души. Тези твърдения обаче бяха отхвърлени от Анкара. Обвинения, че цивилни са застреляни или са били мишени, не отговарят на истината, съобщиха от кабинета на турския премиер, като беше подчертано, че са предприети всички необходими мерки, за да се защити цивилното население.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турция е нанесла 57 артилерийски удара срещу 16 цели в Северна Сирия

Турските въоръжени сили са нанесли 57 артилерийски удара срещу 16 цели на бойци в Северна Сирия през последните 24 часа, заяви днес турски военен източник, цитиран от Ройтерс. Ударите били насочени срещу "терористични групи в движение", посочи..

публикувано на 29.08.16 в 14:41
Жан-Марк Еро

Жан-Марк Еро предупреди Турция да не опитва да решава в Сирия проблема си с кюрдите

Френският външен министър Жан-Марк Еро приветства включването на Турция в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, но предупреди Анкара да не опитва да си решава там проблема с кюрдите, предаде Франс прес. Турция има правото да гарантира..

публикувано на 27.08.16 в 19:17
Бинали Йълдъръм

Йълдъръм: Турция ще продължи операциите срещу групировките

Турция ще продължи операциите срещу бойци на "Ислямска държава" и на други групировки, за да предотврати нов поток от мигранти, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм . Той бешe категоричен, че страната му ще отговори на нападението в Джизре. Нито..

обновено на 26.08.16 в 14:05

Куртулмуш: Турция е атакувана от ИД, ПКК и Силите за народна самоотбрана

"Ислямска държава", ПКК и Силите за народна самоотбрана атакуват Турция, като се опитват да се възползват от проваления опит за преврат, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш . В Туитър той написа, че властите са готови да защитят сигурността и..

публикувано на 26.08.16 в 12:11