Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на деца от 86 ОУ: Децата тичат между изкопи

Практика през последните години е ремонтите в училищата и детските градини в София да започват в началото на лятната ваканцията и да приключат за първия учебен ден. Понякога ремонтите продължават и малко след началото на учебната година. Прецедент е да започват на 15-и септември, както се случва в 86-о основно училище в софийското село Владая.

Родители заснемат видео, което разпространяват в интернет. Това дава повод заместник-кметът по строителство в София Ирина Савина да разпореди спешна проверка. Беше издадено предписание да бъде обезопасена строителната площадка.

Вътрешният двор на училището се е превърнало в строителна площадка. Между изкопите и багерите тичат деца. Това може да се види във видео, което се появи в интернет пространството.

Според родители ремонтите трябва да приключват преди началото на учебната година:

Аз съм силно обезпокоена, след като видях как децата тичат между машини и работници! Опънати са обезопасителни мрежи, но не знам дали това е достатъчно. Би трябвало родителите да бъдат информирани.

Директорът на училището Зорница Славкова не беше открита за коментар.

Борислав Томирков, който е заместник-кмет по строителството в район “Витоша“, заяви, че в момент обектът се обезопасява:

Ремонтът е започнал, както си е по договор, ако не се лъжа на 15 септември. Толкова късно се е започнало, защото имаше една дълга процедура по Закон за обществените поръчки да се усвоят парите. Относно това видео, което е излязло – тук се работеше основно през почивните дни. Непрекъснато се осъществяваше контрол на обекта.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!