Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за нова конституция на Турция трябва да бъде готов до дни

Бинали Йълдъръм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че до края на тази седмица ще приключи работата по проекта за новата конституция на страната, който е предложен от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той посочи, че продължават консултациите с лидерите на политическите партии във Великото национално събрание на Турция, но без парламентарната група на прокюрдската Демократична партия на народите. 11 депутати от нея са задържани по обвинения, че подкрепят тероризма.

Очаква се новата конституция да предвижда промяна на формата на управление на страната - от парламентарна към президентска република. Ако депутатите одобрят проекта, ще се насрочи дата за национален референдум, който се предвижда да се проведе в първата половина на идната година.

Междувременно Европейският съюз отправи нов и силен призив към Турция да възстанови политическия диалог с опозиционните групи и да запази демокрацията в страната, описвайки последните събития в нея като изключително тревожни.

ЕС и държавите членки повтарят осъждането на опита за военен преврат от 15 юли и признават необходимостта Турция да предприеме пропорционални действия, но Турция трябва да запази парламентарната демокрация, включително и уважението към човешките права в съответствие с ангажиментите ѝ на страна - кандидат за членство в ЕС, се посочва в изявлението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕС призова правителството на Турция да поднови политическия диалог с опозицията

Европейският съюз призова правителството на Турция да поднови политическия диалог с опозицията и да спазва правилата на парламентарната демокрация.  Държавите-членки, които осъдиха опита за преврат от 15 юли, настояват властите в Турция да спазват..

публикувано на 08.11.16 в 13:15

Австрия се готви да действа, ако споразумението ЕС – Турция за мигрантите се провали

Австрия иска страните от Централна и Източна Европа да координират действията на полицията и армията в случай на провал на споразумението ЕС – Турция за мигрантите. Това заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил , цитиран от ДПА. Той..

обновено на 08.11.16 в 08:53

Австрия: Турция няма място в ЕС

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц остро разкритикува властите в Анкара и обвини турското правителство, че не желае да изпълнява споразумението с ЕС за бежанците.Затова, според него, е по-добре да се гарантира сигурността на..

публикувано на 06.11.16 в 11:35

Кюрдски депутати са задържани в Турция, засилени са мерките за сигурност

Турските власти задържаха в затвори при строг режим съпредседателите на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг , които са обвинени за подкрепа на тероризма. Други деветима депутати от прокюрдската..

публикувано на 05.11.16 в 14:56

Още девет представители на прокюрдската опозиционна партия бяха арестувани в Турция

Турските власти са арестували днес още девет представители на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите. Вчера 12 депутати от формацията, включително двамата й лидери, бяха задържани по подозрения за връзки с кюрдските сепаратисти. Сред..

публикувано на 05.11.16 в 12:28

Поредната вълна от арести отдалечава Турция от решаването на кюрдския въпрос

Временните ползи от използването на кюрдския въпрос за краткосрочни политически калкулации и придобивки бледнеят на фона на дългосрочните рискове, които крие този конфликт. Без решаването на този проблем Турция няма бъдеще и следващите няколко..

публикувано на 05.11.16 в 10:14