Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов остава в Хитрино, където ще инспектира изтеглянето на цистерната, изпускаща газ

Ако най-рискованата част от операцията премине успешно, премиерът очаква завършването й в понеделник

| обновено на 18.12.16 в 10:04
Премиерът в оставка Бойко Борисов с жители на Хитрино. Кметът Нуридин Басри е на снимката вдясно..
Снимка: Радио Шумен

Четвърти ден продължава извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино. Днес се очаква да бъде извозена осмата, която вчера бе успешно натоварена, преди операцията да бъде прекратена, заради падането на нощта.  


Амбицията на спасителните екипи е днес да изтеглят и най-опасната цистерна, от която продължава да изтича газ.  Около нея е изградена специална площадка. Постоянно се следи концентрацията на взривоопасни субстанции във въздуха, като се работи изключително внимателно.


Премиерът Бойко Борисов, който вчера пристигна в Хитрино и заяви, че ще остане за да инспектира на място провеждането на операцията, похвали работата на спасителните екипи.


Експертите работят на максимално висока скорост - каза късно снощи премиерът и изрази надежда, че операцията по обезопасяването на евакуираното село ще завърши в понеделник, а на следващия ден, хората ще могат да се завърнат по домовете си.  Продължава снемането на размери за възстановяване на унищожената дограма. През вчерашния ден това бе направено на 72 къщи.


Общественият съвет в Хитрино провежда заседание за разпределяне на помощите за пострадалите от инцидента с дерайлиралия товарен влак. В предаването "Неделя 150" кметът на Хитрино Нуридин Басри уточни, че в бюджетната сметка, открита в началото на трагедията, вече има над 250 хиляди лева.

Сега в Хитрино работят повече екипи, успоредно се извършват няколко дейности, разказа още кметът:

В началото бях гневен на фирмата, превозваща тези опасни товари. С минаването на дните хората да не могат да си влизат в къщите… Едно навяване на сняг в тези къщи и те почти всички ще станат необитаеми.

Върнем ли се в селото, ние сме сплотени, с общи усилия ще намерим правилния път и хората постепенно ще се успокоят.

Хората от Хитрино са разпръснати по приятели и близки, допълни Басри.

За кмета на Хитрино водеща причина за тежкия инцидент си остава високата скорост на товарната композиция. 

Общо 11 души продължават да бъдат в болница след тежкия инцидент. Шест от пострадалите са във Варна, 4 в Шумен и един в София. Състоянието на всички е стабилно и към момента няма опасност за живота им, увери в предаването "Неделя 150" министърът на здравеопозването в оставка Петър Москов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!