Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската избирателна комисия в София проверява новоизбрания кмет на столичния район "Младост"

Снимка: Личен архив

Общинската избирателна комисия в София ще проверява новоизбрания кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. В комисията е постъпил сигнал, че месец, след като е встъпила в длъжност Иванчева не е прекратила търговската си дейност. С това тя е нарушила Закона за местното самоуправление и администрация, сочи сигналът. Пред "Хоризонт" председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова обясни:

В зависимост от това какви са доказателствата, Общинската избирателна комисия ще вземе решение. Законът за местно самоуправление и местна администрация казва, че ако в този едномесечен срок не са предприети действия, съответно не е уведомен председателят на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия, че има такова дружество търговско или упражнява търговска дейност или е едноличен търговец, правомощията на кмета се прекратяват с решение на комисията. Последствията ще бъдат нов частичен избор за кмет на район "Младост" - каза председателят на ОИК.

Трябва да бъде сезирана прокуратурата по случая. Коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков:

Разполагам с указания с днешна дата от Агенцията по вписвания, според които данни за подобно прехвърляне на 22 ноември, когато се твърди, че е направено прехвърлянето в Нотариалната камара, няма. Най-вероятно става въпрос за фалшификация и за опит за заблуждаване на Агенцията по вписвания. Реално такъв договор е направен днес.

По-късно Десислава Иванчева определи като "абсолютна лъжа" твърдението, че не е прекратила търговската си дейност след встъпването в длъжност като кмет на район "Младост".

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!