Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ отново трябва да спре поръчката за тол системата

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е разговаряла по телефона с новоизбрания президент Румен Радев за обществената поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за т.нар. тол система. Повод за това е мнението на Радев, публикувано във фейсбук, че Агенцията не се съобразява с препоръката на премиера да не бъдат обявявани нови обществени поръчки.

Павлова е информирала Радев, че обществената поръчка не е нова, а възобновена стара процедура, стартирана на 5 април 2016 година. Тя е била обект на много жалби, поради което е спирана и възобновявана няколкократно досега. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 година и спазвайки законите, Пътната агенция възобновява процедурата с нов краен срок за подаване на оферти. Министър Павлова е уверила, че няма промяна на условията по поръчката, като единствено е удължен крайният срок за подаване на оферти.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията е уведомила, че е постъпила нова жалба по процедурата за тол системата и Пътната агенция отново временно ще спре обществената поръчка до произнасянето на КЗК. 

Лиляна Павлова определи като "злоупотреба с право" редовните жалби след всяко възобновяване на поръчката от април на миналата година досега

Едни обжалват срока, други опитват да спрат самата процедура, така че познат е, както се казва, жалбоподателят. За мен трябва да се разгледа тук хипотезата, но това, разбира се, юристите ще го преценят, КЗК ще го прецени, защото това вече започва да намирисва на злоупотреба с право, тъй като имаме повтаряемост на  жалбата, една и съща жалба се входира всеки път, само и само да се спре процедурата.


Интервю с Лиляна Павлова чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!