Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на София ще бъде 1,328 млрд. лева

Снимка: БГНЕС
Окончателният бюджет на София за 2017 г. е един милиард и 328 милиона лева. Той е приет на днешното заседание на Столичния общински съвет с 46 гласа "за", 10 против и двама въздържали се. Дебатите продължиха повече от три часа, като за поредна година групата на общинските съветници от БСП не подкрепиха бюджета. Калоян Паргов посочи:

Ние чакаме преди приемането на бюджета, за да видим с колко ще се увеличи евентуално и да се похвалим колко огромна пица с голяма подплънка ще поднесем на софиянци.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни в какво ще бъдат инвестирани парите:
 
Повече средства за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, повече средства за спорт, София ще бъде спортна столица следващата година. Увеличаваме бюджетите на общинските театри, увеличаваме и средствата за хората с увреждания по програмата "Асистент за независим живот", подобрение на инфраструктурата, строителството на метрото, реконструкциите на улици, булеварди, реконструкциите на трамвайни линии, строителството на детски градини, модернизацията на училища. За първи път имаме и по-сериозни средства по програма "Региони в растеж" за училищните дворове.


Председателят на финансовата комисия в СОС Орлин Алексиев посочи, че инвестиционната програма запазва миналогодишните си размери:

Предвиждат се разходи в размер на 435 милиона лева. Налице е увеличението на финансирането по оперативните програми – 275 милиона лева, което е значителен ръст спрямо миналогодишните 195 милиона лева. Значително е намаляло финансирането на инвестиционни разходи чрез банкови заеми. Тази година то ще е 31 милиона лева, което е направо незначително на фона на финансирането през 2015 година от 172 милиона лева и 105 милиона лева през изминалата бюджетна година. Бюджетът е умерен, балансиран и изпълним, което според мен гарантира провеждането на политиките на Столичната община.

Критики отправи общинският съветник от Реформаторския блок Иво Божков:

Моята критика е към липсата на прозрачност при изготвянето му, липсата на прозрачност при приемането на предишния бюджет и отчета и липсата на прозрачност като цяло в Софийска община. За гражданите на София на страницата sofia.bg има проект на бюджет 2017 година – едно листче, проект на бюджет – разходи – също едно листче, приходи – едно листче и капиталова програма – три листчета.  Това e, до което те имат достъп. Бюджетът трябва да бъде приет. Ако зависи от един глас, аз ще го подкрепя. Но липсата на прозрачност и липсата на достатъчно добър контрол за това как се харчат парите, е нещо, с което трябва да се справим.

Борислав Бориславов подчерта, че тази година е изключително важна:

Това е годината преди председателството на България на ЕС и София ще бъде лицето на това председателство. В общ интерес е да се случат максимално хубави неща и след това да не ни е срам, когато ни дават по световните телевизии, когато има новини от София и от България, да не ни е срам от многото чужденци, които ще се изсипят буквално следващата година по това време. За мен този бюджет е реалистичен. Със сигурност не е това, което всеки от нас би си мечтал. Много хубаво е бюджетът да е 10 милиарда, но не е, така че умението на доброто управление е с това, което имаш, да успееш да постигнеш максимално добри и видими резултати.

Репортажа на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!