Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на гръцките фермери продължават

| обновено на 01.02.17 в 13:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС
По време на войната германците принуждават гръцките банки да им дадат между 200 и 300 милиарда марки, безлихвен кредит. Огромен безлихвен кредит, който те не са върнали и затова в момента те обвиняват, че Германия е виновна за това икономическо положение и е вярно донякъде. Затова гърците претендират този кредит да се върне от Германия. Това коментира Иван Велянов, който работи на едни от обектите на ГКПП „Кулата“. Така той си обяснява създалата се ситуация в Гърция.

Фермерите в Серес все още не са започнали протестите си за днес.

Ако се откажат от опитите си да правят жива верига на Промахон, се очаква да блокират пътя Серес - Солун. Силни полицейски части охраняват пътя от Серес до българската граница, както и всички обходни пътища.

На границата с Македония при Евзони трети ден е прекъснат трафикът. Опашката от тирове е няколко километра. Започнаха да пропускат само товарни камиони с нетрайна стока. Протестиращите обещават, че в края на деня ще отворят границата за няколко часа.

По магистралата Солун - Атина блокадите са обявени за следобед с продължителност от два часа.

В Солун вече пристигат с автобуси фермери от цялата страна, за да протестират при откриване на международната аграрна изложба утре.  Засега безсрочна е само блокадата на пътен възел към летището в Солун.

В звуковия файл можете да чуете целия разговор на Кети Тренчева с Иван Велянов и дългогодишния шофьор на тежкотоварен камион Герасим Пандев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!