Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец съдът ще излезе с решение дали поскъпването на билетите в София е законосъобразно

| обновено на 10.02.17 в 14:52
Снимка: БГНЕС

Административният съд София - град даде ход на делото за цената на билета в столицата и до месец ще излезе с решение дали поскъпването е законосъобразно. 
Билетът поскъпна от лев на лев и 60 ст. с решение на Столичния общински съвет от 1 юни миналата година. Последваха протести на столичани. В съда бяха внесени 43 жалби, обединени в едно дело. В ефира на предаването "Хоризонт до обед" Веселин Кирев, представител на един от жалбоподателите - "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" заяви:

Ще разчитаме на Административния съд да вземе наистина едно справедливо решение, като ние сочим включително, че тази цена и наредба всъщност не отговарят и на европейските регламенти за начина, по който се изчислява цената.

Университетският преподавател д-р Петър Горанов коментира, че повишаването на цените е „грамадна несправедливост, взета в изключително късо време“

Проблемът е, че нашата реакция трябва да е малко по-голяма, отколкото въздействието, а при нас е обратното. Имате мощно въздействие от страна на центъра на властта, агресивно, абсолютно тоталитарно, съвършено своеволно, без никакво обяснение и без даване на каквато и да било сметка. Това не е частна фирма, все пак, Общината! От друга страна имате нетърпение, което умря за една седмица. Нашата нетърпимост се изчерпа с няколкостотин души за  два-три дена.

Според Горанов, протестите трябва да се възобновяват периодично:

Ние трябва да социализираме недоволство, а не доволство. Това е наша основна грижа, за съжаление, в град София и по отношение на водата, и по отношение на електрическите компании, трите дружества, и особено по отношение на градския транспорт. Това не е технически проблем на софиянци. Трябва да го разберем най-накрая. Става въпрос за монополите, които са окупирали определени блага. Това е корпоративен проблем на капитализма, в нашия случай - българският.


Любен Хаджиев от сдружение "Свободен градски транспорт", един от организаторите на протестите срещу повишаването на цената на билета в София: 
Въобще цялата наредба за превоз на пътници в градския транспорт трябва да бъде просто отменена. Според нас, цената трябва да бъде нулева. Може би са достатъчни около 70 милиона на година, за да бъде досубсидиран градският транспорт, за да бъде напълно безплатен.
Милка Христова, общински съветник от БСП, адвокат на жалбоподателя: 
Има много сериозни надежди, че това решение, което беше несправедливо, недобре аргументирано, ще бъде отменено.
Адвокат Георги Георгиев защитаваше в съда решението на Столичния общински съвет за по-високата цена на билета: 
Изложили сме подробни съображения за неоснователността на жалбите, но в крайна сметка съдът ще реши. Делата на Общинския съвет по такива въпроси с голяма обществена значимост никога не приключват на първа инстанция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!