Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ради Найденов: Рисковете за България са същите като за ЕС и НАТО

| обновено на 18.02.17 в 13:07
Ради Найденов
Снимка: БГНЕС

В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" служебният министър на външните работи Ради Найденов, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността, подчерта, че рисковете за България са идентични с тези за партньорите й от НАТО и ЕС, като посочи, че това, което е важно за страната ни е:

Единството на Европейския съюз, рисковете за ЕС, бежанската вълна, мигрантският проблем, районите, които са в съседство на Европа. Може би това са и конкретните рискове, които засягат и нашата страна.

Съвременните рискове са много, подчерта още Ради Найденов, но веднага добави, че акцентът на конференцията е диалогът - на неформална основа:

Предвид рисковете, които съществуват, да се гарантира мира чрез диалог на партньорите. И мисля, че това е по-важното за тази конференция.Ако вземете всеки отделен панел или отделните форуми, които паралелно се провеждат в рамките на тази конференция, може да откриете много конкретни рискове, които се обсъждат в момента, включително взаимодействие на религии, човешки права, икономическа стабилност, безработица...

Важното е гарантирането на мира и благосъстоянието на хората чрез диалог, обобщи целите на конференцията по сигурността министър Найденов. 

По отношение на програмата на президента Румен Радев на конференцията в Мюнхен ръководителят на българската дипломация съобщи, че държавният глава е имал двустранни срещи, като вчера е разговарял със своята хърватска колежка Колинда Грабар Китарович, а днес - с полския президент Анджей Дуда:

Това са срещи, на които има възможност в рамките на половин час да се обсъдят и конкретни въпроси на двустранните отношения или важни, актуални въпроси от международния дневен ред.


Във връзка с искането за разкриването на повече изборни секции в Германия Ради Найденов припомни, че има изисквания и на българското, и на местното законодателство, които трябва да бъдат спазени при провеждането на вот зад граница, като коментира:

Нашият стремеж е да гарантираме възможно най-доброто провеждане на изборите и да се предоставят оптимални условия в рамките на това, което е предвидил законът за провеждането им. Винаги има недоволство от чакането на опашки, от бавното обработване на документи, но съгласете се -  цялата тази информация се обработва на място, от малко хора, на ръка.  Докато по този начин се организират изборите, ще има този затруднения, които срещахме и през последните години. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!