Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре СОС ще определи окончателния вариант на системата за прием на деца в първи клас

Снимка: БГНЕС

Утре Столичният общински съвет ще гласува новите правила за прием на деца в първи клас в общинските училища на територията на столицата. Проектът на наредба за прием на ученици в първи клас, изготвен от зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов, беше обсъден на заседание на Общинската образователна комисия вчера. Още миналата седмица бе постигнат консенсус по основните спорни моменти, като бяха направени малки изменения на броя на точките, които се дават по определени критерии. С предложения вариант местоживеенето става водещ критерий за прием.


От екипа на Столичната община обещават, че новата система ще въведе ясни, прозрачни правила за прием и ще се постигне по-добра информираност на родителите при кандидатстване. По време на дебатите, свързани с новите правила за първолаците, стана ясно, че училищата по изкуствата, където приемът досега е бил по критерии, съвсем различни от тези, с които се влиза в обикновено средно училище, попадат в по-особена ситуация. Затова в проекта, изготвен от екипа на зам.-кмета Чобанов, се предвижда педагогическите съвети в тези училища да могат да въвежда до три допълнителни критерия за прием.

В ефира на "Хоризонт" Величка Николова, директор на столичното 144-то училище "Народни будители", в което се изучават музика, хореография, изобразително изкуство, коментира, че допълнителните критерии ще дадат възможност на училищата по изкуствата да запазят своята дейност и изтъкна, че ако СОС приеме наредбата така както се предлага, това ще е добро решение:

Да, това е един добър вариант, с който да се разреши точно този проблем с допълнителните критерии, които ще създадем. Другото, което направиха  от Комисията по образование в Столичния общински съвет, за което сърдечно им благодаря, поставиха една точка 4-та, с която дадоха въможност на нашите училища, които предлагаме изкуства, да има 70 процента прием специално с изкуствата. А допълнителните критерии, те донякъде ни удовлетворяват, защото ще бъдат един допълнителен бонус за всички деца, които желаят да кандидатстват в нашето училище и да бъдат приети с изучаване на изкуства от първи клас.


Искрено се надявам наистина добрият тон и грижата на Столична община за запазване на училищата по изкуства да се запази и ние наистина, както 30 години досега оцеляваме, да продължим да развиваме изкуствата на децата в България, допълни Николова. Тя каза също, че един от критериите за прием при тях вероятно ще бъде изискването за детето да бъде представено портфолио -  тоест материали, които показват, че то се е занимавало с изкуства.




Яна Алексиева от асоциация "Родители", която също коментира темата в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че за асоциацията особено важно е да има условия децата да могат да учат в най-близкото училище. По отношение на наредбата, която предстои да бъде гласувана утре, тя коментира:

Ние подкрепяме идеята за успокояване на родителите и невнасяне на излишно напрежение, защото това беше един много естествен процес, през който трябваше да се мине - при наличие на нов закон, на изработване на наредби и доуточняване на критериите вътре. Така че процесът върви наистина към финал и нещата мисля, че са нормални и ще се нормализират още повече.  Така че се надяваме оттук нататък да има повече яснота за родителите и канали, по които те да получават максимално много информация какво да правят и какво се случва. 



Приемането на единни критерии за записване в първи клас се наложи  заради изискванията на новия Закон за предучилищното и  училищното образование, според който в населените места с повече от едно училище трябва да се разработи такава специална система. Предстои утре да разберем какъв ще бъда окончателният вариант на системата за прием на деца в първи клас в София.


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!