Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново по казуса за математическата гимназия в Пазарджик

| обновено на 10.04.17 в 12:08
Снимка: www.mgpz.telecablenet.com

Профилираната математическа гимназията в Пазарджик стана обект на медиен интерес през последните месеци. Причината - множеството проверки за финансови нарушения от страна на държавните институции.

БНР беше първата медия, която представи констатациите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция. В доклада им, получен от БНР по реда на Закона за достъп до обществена информация, се посочва, че директорът Ангел Велков е извършил нарушения, като е сключвал договори за аварийни ремонти, без те да са необходими, и при сключването на договорите не е посочвал начало и край на въпросните ремонти, което се явява индикатор за измама.

От Агенцията са установили още вреди в размер на над 5000 лева при извършване на разходи за работно облекло на персонала на гимназията. И въпреки направените констатации и сезирането на прокуратурата от Агенцията за държавна финансова инспекция Велков подава оставка по други причини. За временно изпълняващ длъжността е определена Радка Спасова, дългогодишен учител по математика и информатика в гимназията. Очаква се тя да встъпи в длъжност от днес. Спасова отказа да говори пред медии с мотива, че първо иска да се запознае със ситуацията в училището и едва след това да коментира.

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обясниха, че протестни действия няма да има, но предстои внасянето на колективен съдебен иск за изплащане на допълнителните трудови възнаграждения за трите последни години.

Повече по темата чуйте от репортажа от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!