Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юри Михалков: Победата на Ердоган може да се разглежда и като шанс за България

Какво означава за Турция резултатът от референдума

Мехмед Юмер: Бизнесът в Турция е притеснен от тона на Ердоган към ЕС

Снимка: БГНЕС
Какво означава за Турция резултатът от референдума и може ли минималната победа на вота да се коментира и като удар срещу турския президент на фона на очакванията му за триумф - мнения по въпроса изразиха в предаването "12+3" журналистите Мехмед Юмер и Юри Михалков.

Ердоган получава на практика неограничени правомощия с референдума. На практика ще бъде наложен личен режим в близките година, две, три. На практика това произлиза от цялостната му политическа еволюция. От друга страна не изключвам да се засилят съпротивителните сили в турското общество. Противниците са повече от привържениците, но управляващата клика не позволи това да стане ясно на референдума, смята Михалков, който е ръководител на международния отдел на БГНЕС.

Има потенциал в опозицията. Недоволство от Ердоган има не само сред кюрдите, но и в самата управляваща партия. Сред населението, ощетено от икономическия застой. Ще е трудно организирането на опозицията срещу Ердоган, но съпротивата ще се засилва. Очаквам и атентати. Не изключвам режимът малко да бъде смекчен, за да се солидаризира обществото и победата, добави Юри Михалков.Юри Михалков

Малката разлика е като цъкаща бомба срещу управлението на Ердоган. Ако той засили много репресиите, а това се очаква, тази бомба ще започне да гърми, прогнозира Михалков.

Следващите президентски избори ще бъдат през 2019-а година. Не изключвам опозицията да издигне силна кандидатура срещу него.

САЩ няма да се откажат от Турция като стратегически партньор. Тръмп потвърди това виждане за Турция с реакцията си на победата на Ердоган, отбеляза Михалков.

У нас тази победа се разглежда като заплаха. Тя ще засили позициите на партията ДОСТ. Победата на Ердоган обаче е и някакъв шанс за страната ни. Европа обръща гръб на неговата неоосманистка политика. България има шанс да използва бонусите на една фронтова държава. Това е шанс и за икономиката ни, особено в районите с турско население. Доган и ДПС биха могли да се превърнат в антиердоганов фактор на Балканския полуостров. Това също е шанс. Нашият политически елит трябва коренно да преразгледа отношението си към Ахмед Доган и да се действа за имунизиране от ердогановото влияние, смята Михалков.

Според него е много уместна идеята за уседналост:

Ако България трябва да избира, по-опасно е българските граждани в Турция да гласуват, отколкото онези на Запад на не гласуват. Смятам, че те трябва да приемат да не гласуват. Понякога демокрацията и правата на човека да използвани са разрушителни цели, смята Михалков.

Мехмед Юмер припомни, че още преди обявяването на окончателните резултати Анадолската агенция вече даваше преднина с 51,4 процента и премиерът Йълдъръм произнесе своята балконна реч. Той беше верен съратник на Ердоган, за разлика от Давутоглу. Констатирани бяха много силни нарушения. Властта обяви победата при ред условности. Върховният изборен съвет само потвърди казаното от президента и премиера. Най-разискваната тема бяха бюлетините Мехмед Юмербез печат. Върховният изборен съвет прие, че те ще бъдат валидни. 

От 2002-а година насам Партията на справедливостта и развитието си качваше поетапно рейтинга. През 2015-а тя претърпя първото си поражение. 

Сегашните 51 процента не ме изненадват - движат се с малко, но завинаги, отбеляза Юмер.

България и Турция трябва да намират общи точки на разбирателство. Опозицията може би трябва да намери формула за консолидиране, но Ердоган ги нарича "тези с тенджерите". Това не може да не провокира негативизъм, но опозицията не можа да оползотвори шансовете си през 2015-а.

Ердоган загуби най-големите градове - Истанбул, Анкара, Измир. Това е показател, че светският елит, модерно мислещите хора не подкрепят референдума. Бизнесът също много се тревожи. Всички призиви са да се смекчи тонът, бизнесът се страхува от изострянето на отношенията. Турция е четвъртият по големина партньор на ЕС, подчерта Мехмед Юмер.

Целите интервюта чуйте от звуковите файлове.


 







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!