Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Океан от пластмаса" ни показва вредите, които нанасяме на природата

Утре пред паметника на Съветската армия е началото на инициативата „Книги за смет“. По случай петото издание, организаторите ще издигнат голяма арт инсталация от употребявани найлонови торбички. Тя ще представлява огромен балон, в който посетителите ще могат да влизат.

Тази година организаторите на „Книги за смет“ са решени да заинтригуват нашето внимание и да ни накарат наистина да се замислим за последствията от прекомерното замърсяване на собственото ни местообитание и природата. За тази цел те са събрали на едно място различни артисти, които със своето рециклирано творчество да предизвикат търсения ефект.

Заедно с арт инсталацията ще бъде представена и изложбата „Океан от пластмаса“ посветена на вредите, които пластмасовите отпадъци оказват на океаните, моретата и реките по света. След началото си в София, кампанията ще премине през Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и ще приключи в Бургас. Така всеки, който иска да се включи ще може срещу един килограм пластмасови отпадъци да си избере едно книжно заглавие, било то на хартия или в електронен вариант.

Но още какви изненади ни очакват - чуйте от репортажа на Божидар Янев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!