Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преоткриваме България с шеста тематична фотоизложба на Моста на влюбените

3
Снимка: Божидар Янев
В близост до НДК, на Моста на влюбените, до 14 юли столичани и гости на града ще могат да се запознаят с фотоизложбата на Експедиция "Преоткрий България".

За последните години това е шестата такава експозиция и този път представя 58 фотографии от исторически места в страната.

Основателите на инициативата за популяризиране на историческите ни ценности са Евгени Димитров и Людмил Каравасилев.

На откриването на изложбата двамата разказаха за пътешествията на екипа и призоваха за спасяване на един от първите обекти на експедицията от 2009 година, който е заплашен от реално разрушаване и изчезване заради безотговорност на местните власти в Нова Загора - тракийската колесница от Източната могила в Караново.

Автори на снимките са Тихомира Методиева, Евгени Димитров, Валентин Захариев и Иван Василев.

Снимките са от всички краища на страната, но по-особен акцент поставяме на Търновския край – разказа пред Радио София Евгени Димитров. И допълни подробности за интересни обекти от различни села още от римско време. Димитров обърна внимание на разрушителната дейност на иманярите, както и на човешката немарливост и незаинтересованост. Като пример посочи тракийско погребение с колесница в Нова Загора (виж снимките по-долу).

Какво показват те? От мястото на изложбата, подробности научаваме от Божидар Янев.

Чуйте повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия