Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес организации, произвеждащи близо 70% от БВП на страната ни, настояват за съдебна реформа

| обновено на 29.06.17 в 12:37

За съдебна реформа с прозрачност и отчетност на прокуратурата пред обществото настояха осем търговски камари, чиито членове произвеждат 70 на сто от БВП на страната. Те поискаха още среда на правна сигурност за инвеститорите и гражданите. Позицията им е изпратена до представителите на държавната и съдебната власт.
 
Това не е първият призив за повече законност и реформи в съдебната система на чуждите бизнес камари у нас, но е първата толкова мащабна инициатива не само на външните, но и на българските инвеститори.

Ние приветстваме стъпките - последната вълна от реформи, но смятаме, че тези промени са само началото, тъй като те не отговарят на някои от най-тревожните въпроси. Ние смятаме, че реформата на съдебната система в България не е завършена. Това не търпи повече компромиси, посочи Омуртаг Петков от Британо-българската бизнес асоциация.

И чуждите бизнес представителства настояват за това на Прокуратурата да бъдат предоставени по-широки правомощия, но и вменена отговорност, в съчетание с по-голяма вътрешна и структурна автономност на прокурорите и действащи механизми за отчетност.Това е безспорно необходима предпоставка за успешното наказателно преследване на престъпни деяния, особено на корупционни престъпления от висок обществен интерес, добави Петков.

Бизнес организациите приветстваха и предложението на президента за създаването на специализирано звено, което да бори корупцията по високите етажи на властта.

Девет бизнес организации, обединяващи компании, произвеждащи близо 70% от БВП на страната ни, настояват за съдебна реформа, потвърди и Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската камара у нас. В предаването ни "Преди всички", Иванов заяви, че "това е реформата на всички реформи и от нея започва всичко", а в страната все още няма усещане, че правосъдието е над всичко.

Проведохме преди около няколко седмици една конференция, на която бяха и посланиците на Италия, Великобритания, Холандия, както и заместник-посланикът на САЩ. Там се чуха такива гласове – че в страната се усеща липса за справедливост, че правосъдието е бавно, което понякога е равносилно на това да няма правосъдие.

Важно е и усещането на другите държави, на външните инвеститори за това как изглежда нашата икономика и държава, защото без един безпристрастен съд и прокуратура едва ли може да се прави нормален бизнес, в която и да е държава по света. По принцип, всяка държавна институция трябва да се отчита пред обществото, независимо дали говорим за съд, за прокуратура, за други държавни институции. Това, което виждаме е, че понякога точно това липсва.


Бизнес организациите не претендират за експертиза за начина, по който да бъде извършена тази реформа, но отчетоха, че работят с водещи адвокатски кантори. 
Обществото усеща, че все още нямаме върховенство на закона, допълни той.

Отчетността пред обществото – когато няма такава отчетност, дори извън съдебната власт, това представлява проблем. За нас е важно да виждаме промяна в цялата система, а не просто да говорим за отделни личности. Като че ли няма единна политика в посока на електронното управление и точно затова то не се случва.

Иванов, който е експерт по информатика, обясни, че не само законодателни промени могат да засилят усещането за прозрачност:


Мога да ви кажа, че един електронен регистър, в който се завеждат всички молби, всички искания, които се изпращат, жалби също, ще бъде нещо, което доста ще промени тази система. В момента, не за първи път чуваме, че се появяват много странни писма в последния момент преди да изтече законовият срок за обжалване, които се вписват в някакви хартиени регистри в някой съд. Ако има една електронна система, това е почти невъзможно да се случи. Другото нещо е безпристрастното разпределение на делата...


В 10 часа започва пресконференция, на която ще бъде представена общата позиция за реформата в съдебната система на деветте двустранни бизнес организации.  

Интервюто на Силвия Великова с Петър Иванов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!