Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели отново в схватка за добавката за прослужено време

| обновено на 17.07.17 в 14:42

Продължават коментарите около идеята за отпадане на "клас прослужено време", която беше лансирана миналата седмица от вицепремиера Валери Симеонов и скара депутатите в парламента.

Евентуалната отмяна на добавката ще замрази доходите и ще обезлюди пазара на труда, предупредиха синдикатите. Според работодателите българският работник е с най-ниска производителност и не може да разчита на високи доходи само с административни актове.

Добавката за прослужено време е единствената възможност за актуализация на работните заплати и се практикува в редица европейски държави, поясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", като посочи за пример Франция, Италия, Испания и дори САЩ:

Процентът "прослужено време" е малка добавка към заплатата и няма причина да бъде отменян, посочи още Григорова. Тя онагледи дебата с пример за минималната работна заплата от 460 лева, при 10 години трудов стаж, с добавка от 27 лв. месечно.

Според работодателите, българската икономика е с най-ниска производителност в ЕС и не може да си позволи по-високи доходи, въпреки двойното увеличение на заплатите за последните 10 години, което изпреварва темповете на растеж на икономиката. 

Работодателите считат още, че класът за прослужено време изкривява пазара на труда и е в ущърб на младите и висококвалифицирани работници. Освен че дискриминира младите, добавката защитава статуквото, твърди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Ние предлагаме с отмяната на този клас да се направи увеличаване на основните възнаграждения, така че те да включат този клас. Мотивът на синдикатите "против" е, че така заплатата ще "замръзне", което е една голяма глупост. Да искаш, независимо от резултата от труда, независимо от количеството и качеството вложен труд, всяка година да ти расте заплатата е защита на мързеливите и на хората, които не искат да се квалифицират. Съпротивата е точно от тези, за които ви говоря и въпросът е кои у нас са повече - тези, които искат и могат да работят или тези, които чакат наготово.

Обезлюдяването не само на пазара на труда, но и на страната, и заместването на българските специалисти с чужди работници, е друг аспект на проблема, очертан от синдикатите. Ваня Григорова уточни:

Тук натискът е върху това да се докарат хора, които ще излизат по-евтино на българския работодател. Техният натиск е изцяло да се премахне пазарния тест, прескача се пазарния тест и се доставят работници преди да е пусната обява на българския пазар, за да се провери дали има такъв работник, който може да заеме позицията, която е свободна. Ето това е много порочно - от една страна държим заплатите ниски, от друга страна се опитваме да ги "фризираме" и орежем допълнително от всички възможни плащания, които са минимални и от трета страна - докарваме хора, които са склонни да работят за по-малко пари.

Темата е разгледана в детайли в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери..

публикувано на 17.07.17 в 09:49
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Премахването на добавката за стаж ще удари работещите бедни

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова . Това не е прослужено време,..

публикувано на 17.07.17 в 16:51