Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари спасиха лицето на 43-годишен с уникална за Югоизточна Европа операция

| обновено на 08.08.17 в 15:01
Снимка: Пресцентър на Пирогов

Две болници обединиха усилия, за да спасят пациент с рак на лицето. Доц. Николай Янев от болницата по Лицево-челюстна хирургия в София извърши уникална за Югоизточна Европа автотрансплантация в Неврохирургията на "Пирогов". Благодарение на съвместните усилия между екипите 43-годишен мъж има ново лице и шанс да пребори коварното заболяване. По време на уникалната интервенция доц. Янев приложи иновативната техника на 3Д принтирането на водачи и импланти, произведени в Германия по индивидуални параметри за конкретния пациент. Цялата операция е предварително изчислена от свръхмодерен софтуер, така че да се избегнат усложнения и да се гарантира добрият изход за пациента. 

Интервенцията е извършена преди 4 дни и е продължила 13 часа. Два екипа от хирурзи са участвали в нея. С помощта на 3D-имплант и част от костта на подбедрицата лицето е реконструирано, така че не просто да се преодолее дефектът, но и да се възстанови качеството на живот на пациента, каза д-р Николай Янев:

Микросъдови реконструкции в България са извършвани и се извършват. Интердисциплинарният подход обаче и използването на най-съвременни технологии е хит в световен мащаб. В Англия те навлязоха през последните 2-3 години. В България ограниченията са основно, естествено, финансови, но тези финансови ограничения не са свързани с липсата на средства, а по-скоро с приоритизиране.

Целта е тази операция да постави началото на практика в България, както и да бъде изграден специализиран център за лечение на заболяванията на главата и шията и вече да не се налага хората да пътуват в чужбина, за да се подложат на скъпоструващи интервенции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!