Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девлет Бахчели: Референдумът в Иракски Кюрдистан може да бъде смятан за повод за война

Девлет Бахчели
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Партията на националистическото действие в Турция Девлет Бахчели говори на пресконференция в Анкара и заяви, че мръсните ходове в Северна Сирия и Северен Ирак са изцяло насочени към Турция. Той окачестви насрочения за 25-и септември референдум за независимост като проба.

Ако се налага, този референдум трябва да бъде смятан като повод за война от Турция, каза Бахчели.

По думите му, доставяното от САЩ оръжие на сирийските кюрди е като коледен подарък. Лидерът на крайните националисти изрази подкрепа за политиката на турското правителство да действа заедно с Иран срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). Визирайки кюрдските партизани, той призова планините в Ирак Синджар и Кандил да бъдат унищожени, както и кюрдският кантон Африн в Сирия.

Бахчели поддържа и ходовете на властта в Анкара в отношенията спрямо Германия, тъй като тя давала убежище на Кюрдската работническа партия и на привърженици на движението на Гюлен.

Партията на националистическото действие беше разтърсена от разцепление, след като бившият вътрешен министър Мерал Акшенер я напусна, за да основе нова формация. Ходът на Акшенер беше последван от вълна от оставки на членове на партията на различно ниво, които се присъединиха към новия политически проект.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Джеймс Матис и Реджеп Ердоган

Джеймс Матис обсъди с Реджеп Ердоган кюрдите, Сирия и "Ислямска държава"

След Ирак и Йордания ръководителят на Пентагона Джеймс Матис пристигна днес в Анкара, където разговаря със своя турски колега Нуретин Джаникли и с президента Реджеп Ердоган . Министърът по отбраната на Съединените щати пристигна в турската столица..

публикувано на 23.08.17 в 18:38
Граничният район между Сирия и Турция, населяван от кюрди

Турция и Иран не изключват съвместна операция срещу кюрдите

На пресконференция преди да отлети на посещение в Йордания турският президент Реджеп Ердоган заяви, че провеждането на съвместна операция с Иран срещу терористични организации е на дневен ред във всеки момент. Как тя да бъде проведена е било..

публикувано на 21.08.17 в 14:23
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан може да доведе до гражданска война

Турция предупреди, че планът на автономния регион Иракски Кюрдистан да проведе референдум за независимост следващия месец може да доведе до гражданска война. В тази страна (Ирак), която преживя толкова много проблеми, референдум за независимост може да..

публикувано на 16.08.17 в 15:06
Масуд Барзани

Иракски Кюрдистан ще проведе референдума за независимост през септември

Иракските кюрди ще следват плана си да проведат референдум за независимост на 25 септември въпреки молбата на САЩ за отлагане на вота, предаде Ройтерс. Датата остава, 25 септември, промяна няма , каза пред агенцията Хошияр Зебари , близък съветник на..

публикувано на 12.08.17 в 12:58
Рекс Тилърсън

САЩ искат Иракски Кюрдистан да отложи референдума за независимост

САЩ са помолили иракските кюрди да отложат  референдума за независимост на тяхната автономна област, планиран за 25 септември. Това предаде Ройтерс, като се позова на информация от президентството на Иракски Кюрдистан. Молбата е била отправена вчера, в..

публикувано на 12.08.17 в 12:10