Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Есен в Тоскана“ на Милко Божков в галерия "Дяков"

| обновено на 28.09.17 в 10:56

Милко Божков  открива изложба живопис „Есен в Тоскана“ в галерия „Дяков“. След експозицията на художника „Пътят към Атон“, сега той показва впечатленията си от продължило повече от месец пътуване из Тоскана в Италия. 

Акад. Светлин Русев казва за художника : Емоционален, без да е сантиментален, поетичен, без да е литературен, пластически завършен, без да е банален, Милко Божков е явление над суперлативите и похвалите, съизмерим не с европейските и световните стандарти, а с нещо повече - сам със себе си, с благословената душа на твореца.
 

Милко Божков има над 80 самостоятелни изложби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Участва в над 100 общи художествени изложби за живопис или графика в България и в чужбина.

Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия,  Галерията на префектура Канагава Япония, Колекцията за съвременно изкуство „Петер Лудвиг“ – Аахен, Колекция Юго Вутен, Музея на изкуствата – Портланд, Музея за съвременно изкуство – Шчечин и др.

Носител е на награди за живопис, сред тях са Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (2002) и Годишна национална награда за живопис „Владимир Димитов – Майстора“ (два пъти).

Интервюто на Галя Митева с художника Милко Божков е в звуковия файл.
 
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!