Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за фалшивите новини в здравеопазването и медицината организират журналисти

Снимка: Александровска болница
Дискусия, посветена на фалшивите новини в здравеопазването и медицината, организира днес Асоциацията на европейските журналисти. Дебатът ще бъде открит от заместник здравния министър д-р Мирослав Ненков.
 

Здравната информация може да вреди, когато не е базирана на никакви научни доказателства и се използва с цел сензация, е тезата на организаторите и посочват примери с промотирането на лечение на рак със сода и отслабването с хранителни добавки, които уж са препоръчани от известен лекар или са упоменати като научни открития.

Фалшивите здравни новини могат да бъдат особено опасни, защото таргетират пациенти, които са податливи на заблуди и лесно могат да станат жертви на невярна информация. Как се разпознават фалшивите новини в медицината, какви критерии трябва да ползваме, за да ги открояваме, са част от темите, които ще се дискутират днес.

Хората вече имат свободен достъп до информация и когато искат да се информират, те го правят от всякакви източници по интернет, а не само от официални медии, които се придържат към професионални стандарти за проверяване на информацията, обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Гергана Колева, която е участник във форума и специалист по здравни комуникации:

В много случаи хората не са наясно какви са разликите между съдържание, поднесено с журналистически стандарт и такова без. Те не могат да различат ясно в някои случаи разликата между официален източник и някой блогър, който списва любителска уеб страница.

Преди години ние бяхме доста изостанали по отношение на достоверността на информацията, но смятам, че през последната декада се направи много по този въпрос. Това посочи пред "Хоризонт" Боряна Маринкова, експерт по маркетинг и връзки с обществеността в здравеопазването:

Когато един човек желае да намери качествена информация, той би могъл да я намери, но ние не трябва да спираме да работим в тази посока. Когато ние изграждаме своите институционални платформи, базирани в интернет, това е първото място, към което един човек, който търси информация, се обръща.

Цялото интервю с Гергана Колева и Боряна Маринкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!